szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberek csaknem negyede javíthatatlanul elhibázottnak tartja a szabadpiaci kapitalizmust - derült ki egy 27 országot felölelő közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit hétfőn, a berlini fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából teszik közzé.

A BBC World Service megrendelésére készült felmérés során megkérdezett 29 ezer ember közül mindössze 11 százalék vélte úgy, hogy a kapitalizmus jól működik, és nincs szükség fokozottabb szabályozásra. Ez az arány csak az Egyesült Államokban és Pakisztánban volt 20 százalék fölötti.

A válaszadók átlagosan 23 százaléka azon a véleményen volt, hogy a szabadpiaci kapitalizmus javíthatatlanul elhibázott, és új gazdasági rendszerre lenne szükség. A megkérdezettek nagyjából fele vélte úgy, hogy a kapitalizmus hibáit szabályozással és reformokkal ki lehetne javítani.

"Úgy látszik, hogy a berlini fal leomlása 1989-ben mégsem hozta meg az átütő győzelmet a szabadpiaci kapitalizmus számára, mint ahogy azt annak idején várták" - mondta Doug Miller, a felmérést készítő GlobeScan vezetője. A közvélemény-kutatásból kitűnik, hogy sokak számára továbbra is vonzó a szocializmus néhány jellegzetessége, mint például a vagyon egyenlő elosztása. A felmérésbe bevont országok közül 22 esetében a többség támogatta azt az ötletet, hogy a kormányok az egyenlőség alapján osszák szét a javakat.

Tizenöt országban a megkérdezettek többsége azon a véleményen volt, hogy a kormányoknak nagyobb aktivitást kellene mutatniuk a kulcsfontosságú iparágak közvetlen irányításában vagy állami tulajdonba vételében.

A Varsói Szerződés egykori, a felmérésbe bevont országai közül Ukrajnában és Oroszországban negatívan ítélték meg a Szovjetunió felbomlását, míg a cseh és a lengyel válaszadók többsége ugyanerről pozitívan vélekedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Meghalt két ember egy valószínűleg önvezető Teslában

Meghalt két ember egy valószínűleg önvezető Teslában

A CDU saját elnökét javasolja kancellárnak

A CDU saját elnökét javasolja kancellárnak