szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit bankoknak nyilvánosságra kellene hozniuk, hogy hány felső vezetőjük keres évi egymillió fontot, vagy annál többet - egyebek mellett ezt tartalmazza az jelentés, amelyet csütörtökön tettek közzé Londonban.

A vaskos javaslatcsomagot Sir David Walker, a Bank of England - a brit jegybank - volt főigazgatója, a Morgan Stanley bankcsoport vezető tanácsadója állította össze a brit kormány megbízásából.

Alistair Darling pénzügyminiszter az ajánlások csütörtöki közzététele elé időzített nyilatkozatában utalást tett arra, hogy a jelentésben foglaltakból törvényi szabályozás lesz, mondván: a Walker-jelentés szolgáltatja a mintát ahhoz, hogy a bankokat a jövőben miként kell irányítani.

A bankári prémiumok ügye komoly feszültségeket szít Nagy-Britanniában, különösen azóta, hogy több brit nagybankot csak részleges államosítással lehetett megmenteni az összeomlástól.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport nemrég kiadott új prognózisában azt jósolta, hogy a londoni City bankosai az idei év után összesen 6,012 milliárd font (1800 milliárd forint) jutalmat vehetnek fel, 50 százalékkal többet, mint tavaly.

A brit kormány azonban már korábban közölte, hogy hamarosan a banki ágazat egészére érvényes, külön törvényt alkot a prémiumok szabályozásáról. Darling a kormányzó brit Munkáspárt idei éves kongresszusán bejelentette: a törvényjavaslat célja véget vetni az évről évre "automatikusan" járó bankári prémiumok gyakorlatának. Bármilyen bankvezetői jutalmat több évre elosztva lehetne csak folyósítani, és lehetővé válik a kifizetések megvonása, ha a prémiumot a hosszú távú teljesítmény nem indokolja.

A Walker-jelentés ennél is jóval tovább megy. Sir David három javadalmazási sávot határoz meg az egymillió és 2,5 millió font, valamint a 2,5 millió font és ötmillió font közötti, illetve az ötmillió font feletti éves jövedelmekre. Ajánlása szerint a pénzügyi cégeknek e csoportosításban kellene nyilvánosságra hozniuk minden évben, hogy alkalmazottaik közül mennyien visznek haza ilyen fizetéseket.

Emellett - a kormány már ismertetett elképzeléseivel összhangban - a javasolt előírások között szerepel az is, hogy az éves jövedelmek változó hányadának, vagyis elsősorban a bankári jutalmaknak legalább a felét több évre elosztva kell kifizetni.

A pénzügyi szektor vállalatainál kockázatelemző bizottságok működnének, amelyeknek felelősségi körébe tartozna a nagy értékű ügyletek megvizsgálása, és szükség esetén végrehajtásuk megakadályozása. A banki igazgatótanácsi elnököket pedig évente újjá kellene választani.

Gordon Brown brit miniszterelnök - a bankok életben tartására fordított hatalmas költségvetési összegekre és a bankári prémiumokra utalva - nemrégiben kijelentette: a társadalom számára elfogadhatatlan, hogy "ha a pénzügyi szektornak jól megy, annak hozadékából csak kevesek részesülnek, a csőd költségeit azonban mindenki kénytelen viselni".

Brown a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az EU alkotta G20-csoport pénzügyminisztereinek és jegybankárainak e hónap eleji skóciai értekezletén felvetette, hogy a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával kellene csökkenteni a bankrendszerbeli veszteségek közfinanszírozási kockázatait.

Az ötletet mindazonáltal általános elutasítás fogadta; nem értett egyet vele például Tim Geithner amerikai pénzügyminiszter és Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők