szerző:
hvg.hu

Nem történt sok érdemi változás 2009 utolsó negyedévében a piacokon, a részvénypiacok oldalaztak, a kötvények hozama már csak kismértékben változott. Egyedül az EUR/USD árfolyam változása okozott meglepetést azzal, hogy az egész évet jellemző dollárgyengülés trendje megtört. Mire számíthatunk a héten?


A dollárgyengülés trendje nem befolyásolta különösebben a többi piaci szegmens folyamatait, az EUR/USD változása ugyanis egy olyan tényező miatt következett be, amellyel a piac korábban nem számolt: a befektetők egy része a korábbiaktól eltérően 2010 közepére már kamatemelést vár a Fedtől, míg korábban gyakorlatilag piaci konszenzusnak tekinthettük, hogy csak 2010 végére érkezik el a szigorítások időszaka.

Devizapiac

Az EUR/USD devizapár a közeli napokban nem mutatott trendszerű mozgást. Az 1,42-es szint megközelítése után oldalazás kezd kialakulni.

Már korábban is többször volt támasza illetve ellenállása a devizapárnak 1,42 körül, így a továbbiakban arra számítunk, hogy az EUR/USD oldalazásban marad az 1,42-1,46-os sávban. Hosszabb távon egyelőre nincs határozott elképzelésünk, de rövid távon lehetőség adódik az oldalazás fennmaradására. A fentiek értelmében az 1,43-as szint közelében a devizapár vételét javasoljuk.

Érdekes befektetési sztori lehet még az EUR/CHF devizapár is, ahol az év vége előtt a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elengedte a frankot, így a korábban védett 1,50-es szint alá esett a jegyzés. Ezúttal tehát a jegybank hagyta erősödni a svájci frankot, de véleményünk szerint hosszabb távon ismét az 1,50-es szint fölé kívánja beállítani a devizapár árfolyamát. Ennek értelmében 1,485 alatt EUR/CHF vételt javasolunk. A pozíciót 1,50 fölött célszerű lezárni.

A hazai piacon tulajdonképpen nem történt semmi érdekes, mivel hosszabb távon azt látjuk, hogy a vezető devizákkal szemben oldalazásban maradt a forint.
Az oldalazás széles csatornában folytatódik, de jól látható, hogy mind a dollárral, mind az euróval szemben a szélsőértékek matematikai átlagán tartózkodik a jegyzés, ami azt jelenti, hogy az oldalazás fennmaradása mellett egyenlő esélye van a forint erősödésének, illetve gyengülésének is. Ebben a helyzetben nem ajánlunk pozíció felvételt.

 

Kötvénypiac (Oldaltörés)

Az év végére egyértelmű trend alakult ki a fejlett piacokon; a rövid hozamok továbbra is a nulla szint körül alakulnak, míg a hosszú lejáratok hozama tovább emelkedett. A tízéves USA államkötvények hozama 3,8 százalék fölé, míg a hasonló lejáratú német államkötvények hozama 3,6 százalék fölé emelkedett. Mivel várakozásaink szerint a hosszú kötvények hozama tovább emelkedhet, nem javasoljuk a fejlett piacokon hosszú kötvények vételét. Rövid kötvényeket is csak lejáratig megtartva ajánlhatnánk, azok számára, akik devizájukat kívánják befektetni. A hozamok azonban olyan alacsonyak, hogy a tranzakciós költségeket sem fedezik, így ezt a szegmenst sem ajánljuk vételre.

A hazai piacon egyrészt a nemzetközi trendekhez, másrészt a hazai makrogazdasági hírekhez, várakozásokhoz igazodtak. Ennek eredményeképpen a hozamok jellemzően emelkedtek. A nemzetközi piaci trendeket az előzőekben ismertettük, míg hazai vonatkozású hatás, hogy korábban a kötvényeket túlárazták, a legderűlátóbb várakozások jelentek meg az árakban. Közben az MNB a vártakkal ellentétben korábban húzta be a féket a kamatvágások során… Az előbbiek eredménye a hozamok emelkedése volt.


Az éven belüli hozamok nem változtak érdemben, de az éven túli lejáratok esetében egyértelmű hozamemelkedés kezdődött. Mivel a továbbiakban előfordulhat, hogy a kockázatvállalási hajlandóság csökken, és a fejlett piacokon is emelkednek a hozamok, kizárólag éven belüli lejáratok tartását/vételét javasoljuk.

Részvénypiacok (Oldaltörés)

A részvénypiacok a szeptembertől decemberig terjedő időszakban csak oldalaztak. A fejlett piacok az éves csúcsok, míg a fejődők valamivel éves csúcsaik alatt zártak, de az oldalazás minden piacon uralkodó trend volt.

A hazai piacon is jól látszik, hogy az oldalazásban a forgalom egyre csökkent, miközben a BUX egy jól látható sávon belül maradt az utolsó negyedév egészében. Ennek oka ugyanaz, mint a többi piac esetében: az intézményi befektetők tartották a piacot, míg ez egyéni befektetők egyre kisebb aktivitást mutattak. Ezzel együtt is szép teljesítményeket láttunk 2009-ben, ami két okra vezethető vissza; korábban a pánik idején (2009. február-március) túladottak voltak a piacok, míg a késő tavaszi, illetve a nyári időszakban túlzott optimizmus uralkodott a piacokon. Egyértelműen ez a két hatás repítette magasba az indexeket.
A továbbiakban azonban már több tényező is változni fog. Az intézményi befektetők a számukra sikeres 2009-es év lezárása után új pozíciókat fognak kialakítani. Mivel 2009 végén már nem vettek fel új pozíciókat, az utolsó negyedév áralakulása nem mérvadó a jövőre nézve. Ma csak azt tudjuk megállapítani, hogy a részvények túl vannak árazva, de azt nem, hogy meddig bírják az intézményi befektetők likviditással és meddig tartják fönn a várakozások a mai árszinteket. Vannak ugyan biztató jelek, de a reálgazdasági folyamatok egyáltalán nem indokolják a mai árszinteket. Ebben a helyzetben kivárást javasolunk, amíg nem alakul ki trendszerű mozgás.

Ajánlások
Devizapiac:
EUR/USD: vétel 1,44 alatt (STOP: 1,42, realizálás 1,46 alatt)
EUR/CHF: vétel 1,485 alatt (STOP: 1,48, realizálás: 1,50)
EUR/HUF: kivárás
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: kivárás
USA részvények: kivárás
Orosz részvények: kivárás
Egyéb feltörekvők: kivárás
Hazai részvénypiac:
kivárás
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: kivárás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása/vétele, csere a hosszabb lejáratok helyett
Befektetési alapok:
Hedge fundok (azok, amelyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)


Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Kongatják a vészharangot a tudósok, nagyon gyorsan melegszik a Földközi-tenger térsége

Kongatják a vészharangot a tudósok, nagyon gyorsan melegszik a Földközi-tenger térsége

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Megdöbbentően magas a részvétel Hódmezővásárhelyen, csúnyán alacsony Debrecenben

Megdöbbentően magas a részvétel Hódmezővásárhelyen, csúnyán alacsony Debrecenben

Karácsony vezet Tarlós előtt

Karácsony vezet Tarlós előtt