szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországnak már nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatására – mondta a Financial Timesnak Oszkó Péter pénzügyminiszter. Az IMF magyarországi képviselője pedig felhívta a figyelmet, hogy nem volna elfogadható az államháztartási hiány jelentős emelését eredményező gazdaságpolitika a választások után.

A pénzügyminiszter a londoni gazdasági napilap internetes kiadásán hétfőn megjelent interjúban kijelentette: Magyarország kizárólag a piacról is fedezni tudja külső finanszírozási igényeit. „Már nincs szükségünk az IMF-pénzre, és arra számítok, hogy miután Magyarország a jövőre nézve is ugyanezt a pályát célozza, nem is lesz szükségünk pénzügyi segítségre” – idézte a lap Oszkó Pétert.

A pénzügyminiszter szerint ugyanakkor Magyarország számára továbbra is hasznosak a rendszeres IMF-felülvizsgálatok, amelyek hitelesebbé tették a magyar költségvetési reform-erőfeszítéseket a piac szemében.

A Financial Times felidézi, hogy Magyarország 2008 októberében fordult az IMF-hez, az EU-hoz és a Világbankhoz 20 milliárd eurós készenléti hitelért, miután a likviditási források hirtelen elapadtak. A piacok jelentős kockázatként emelték ki a magas közadósságot és a devizahitel-folyósítás elterjedtségét. A jegybank kénytelen volt kamatot emelni a forint gyengülése nyomán, és a kormánynak nem voltak forrásai a gazdaság élénkítésére, miközben az exportpiacok is szűkültek, és mindez súlyosbította az utána következő recessziót – áll az ismertetésben.

A Financial Times által idézett becslések szerint a magyar gazdaság teljesítménye tavaly 6,7 százalékkal csökkent, és 2010-re is még visszaesés várható, jóllehet már csak 0,6 százalékos.

Oszkó Péter azonban a lapnak kijelentette: Magyarország jelentős erőfeszítéseket tett „költségvetési becsülete helyreállítására” azóta, hogy a Bajnai Gordon vezette technokrata kormány tavaly áprilisban hivatalba lépett. Ez hozzájárult a forint hozzávetőleg 15 százalékos erősödéséhez tavaly március óta.

A pénzügyminiszter szerint a célokat és az eredményeket összehasonlítva „jól haladnak a dolgok”. „Meg kellett találnunk a módját a költségvetés egyensúlyban tartásának és közben a potenciális növekedés emelésének, ami nem könnyű gyakorlat” – mondta Oszkó Péter.

A nyugdíj- és szociális ellátórendszer szerkezeti reformja, valamint az adórendszer „átegyensúlyozása” révén jó eséllyel lehetővé válik, hogy a kormány 2009-ről 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányról számoljon be, összhangban az IMF kívánalmaival.

A Financial Times szerint jóllehet a piaci hangulat javult, az elemzők azonban szoros figyelemmel követik a politikai fejleményeket, tekintettel a tavasszal esedékes választásokra. A Fidesz az előrejelzések szerint hatalomra kerül, de a párt „bizonytalan jelzéseket ad” arról, hogy miképp akarja kezelni a költségvetési konszolidációt, és azt állítja, hogy az el nem számolt tételek az idén 7 százalékra is duzzaszthatják a hiányt – áll az írásban.

Irina Ivasenko, az IMF budapesti állandó irodájának vezetője ugyanakkor a lapnak kijelentette: „nyilvánosan üzenjük az ellenzéknek, hogy óvatosnak kell lenni a deficit meghatározásával ... de nem fogadható el olyan gazdaságpolitika, amely a hiány megkétszereződéséhez vezet, mivel ez veszélyeztetné a költségvetés fenntarthatóságát”.

Nagy londoni elemző és befektetési házak ugyanakkor kormányváltás esetén sem számolnak azzal, hogy Magyarország jelentősen letérne a jelenlegi költségvetési konszolidációs pályáról.

A Fitch Ratings hitelminősítő, amely a múlt hónapban megerősítette Magyarország közepes befektetői „BBB” adósbesorolását, ehhez fűzött akkori elemzésében azt írta: a Fidesz „hagyományosan viszonylag konzervatív” költségvetési szempontból, emellett üzletbarát és kisméretű kormányt pártoló filozófiát vall.

A Fitch abban az elemzésben megjegyezte: véleménye szerint a 7 százalék körüli idei GDP-arányos államháztartási hiányról szóló korábbi Fidesz-nyilatkozatok nagyobb valószínűséggel tekinthetők választások előtti politikai megnyilvánulásnak, semmint tényleges hiánycélnak.

Hasonló következtetésre jutottak a Bank of America-Merrill Lynch befektetési csoport citybeli elemzői is. A ház minap kiadott helyzetértékelése szerint „politikai indíttatásúak” és Magyarország alapszintű költségvetési pozíciójának „masszív” javulásához mérve „elhanyagolható jelentőségűek” azok a kijelentések, amelyek szerint – például a MÁV adósságához köthető okokból – 2010-ben „elcsúszhat a költségvetés”.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege nemrégiben kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelésében azt írta: a nemzetközi hitelezők, és különösen a piac részéről megnyilvánuló nyomás jó eséllyel megakadályozná, hogy az új kormány visszalépjen a 2006 óta elért jelentős költségvetési kiigazítástól. A ház hangsúlyozta emellett, hogy az előző Fidesz-kormánynak „meglehetősen jó híre volt” az általa tanúsított költségvetési felelősség szempontjából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!