szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz munkanélküliek akár egy évre is felfüggeszthetik a lakáshiteleik törlesztését. A program több mint százezer családot húzhat ki a bajból.

Fellélegezhetnek a lakáshitelek törlesztésével küszködő olasz munkanélküliek, miután a kormány és a bankszektor megállapodása révén akár egy évre is felfüggeszthetik a kölcsönök törlesztését a gazdasági válság miatt – írta Financial Times. Az olasz bankszövetség adatai szerint a mentőöv várhatóan több mint százezer családnak nyújt majd segítséget.

A magyarországi jelzáloghiteles munkanélküliek időben jobban járnak, hiszen két éven át tartó törlesztési könnyítést kérhetnek. E két év alatt azonban legalább 10 ezer forintot továbbra is törleszteniük kell. A tavaly decemberben módosított és 2010 végéig meghosszabbított hazai állami törlesztéscsökkentő programban azok vehetnek részt, akiknek a havi részlete eléri nettó jövedelme 60 százalékát, hitelösszege pedig nem haladja meg a 15 millió forintot. 

Olaszországban a munkanélküliek száma a lassan magához térő gazdasági növekedés ellenére tovább emelkedik: 2009 végére 8,5 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta, amely viszont még mindig a 9,6 százalékos EU-s átlag alatt marad. (Az eurózónában 1998 óta nem volt ilyen magas az állástalanok aránya.) Bár Silvio Berlusconi miniszterelnök nyilatkozatai szerint a legrosszabbon már túl van a gazdaság, a múlt héten több óriáscég jelentett be nagy létszámú létszámcsökkentéseket, köztük a Fiat, az alumíniumgyártó Alcoa, és az ország legnagyobb védelmi beszállítójának számító Finmeccanica.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

A színművészeti diákjai: Október 23-án ez nemcsak ironikus, de méltatlan is

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus,  Magyarország viszont a kivételek között

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus, Magyarország viszont a kivételek között