szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Bejegyezték a Mol Nyrt. és az orosz Gazprom exportcége által fele-fele arányban tulajdonolt, 493,5 millió forint jegyzett tőkéjű Pusztaföldvár Földgáztároló Zrt.-t. Ezzel – a Mol tulajdonában lévő Pusztaföldvár-Dús gázmező átalakításával – megkezdődhet a földgáztároló építése a Békés megyei település térségében.

A legkorábban 2012-től üzemelő tároló kapacitása várhatóan 1,3 milliárd köbméter lesz, amelyből a tervek szerint naponta 15 millió köbmétert lehet majd kinyerni. A Mol 72,5 és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség 27,5 százalékos tulajdonában lévő MMBF Földgáztároló Zrt. által üzemeltetett szőregi biztonsági tároló tavaly októberi átadásával és a múlt év végén befejeződött feltöltésével a hazai stratégiai földgáztartalék 1,4 milliárd köbméterre nőtt, ami a kereskedelmi tartalékokkal együtt 5,5 milliárd köbméter gáztároló-kapacitást jelent. Ez havária és extrém hideg esetén is elegendő energiaforrást nyújtana mostantól akár a fűtési szezon végéig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!