szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az áram kilowattóránként 48 forint körüli árában mindössze 16,12 forintot tett ki 2010 első negyedévében a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatók átlagos beszerzési ára – derül ki a Magyar Energia Hivatal honlapján megjelent közleményből.

Ebbe a 16,12 forintos átlagárba nem számították bele a kötelező átvétel alá eső áram beszerzési árát, és természetesen nincs benne a rendszerhasználati díj, az áfa, az árrés és más rárakodó díj. 

Az energiahivatal közleménye hangsúlyozza, hogy a tényleges piaci vásárlási árból nem állapítható meg, hogy az egyetemes szolgáltatók az év első három hónapjában elérték vagy túllépték-e a jogszabályban meghatározott árrést. A jogszabály szerint az árrés átlagos értéke 2010-ben kilowattóránként 1,98 forint lehet.

Az áram,  mint termék többféle, így a beszerzési ára is különböző. A 24 órára szóló „megrendelés”, az úgynevezett zsinórtermék a legolcsóbb, a csúcsidőszakban pedig a legdrágább az áram. Az eltérő fogyasztási szerkezet miatt eltérőek az egyetemes szolgáltatók beszerzési árai. 

A Magyar Energia Hivatal a napokban tette közzé, hogy 2009-ben az egyetemes szolgáltatóknál összesen 957 millió forinttal nagyobb volt az árrés, mint amit a jogszabály megengedett. A többletet az egyetemes szolgáltatók végfelhasználói árában számolják el, ami kilowattóránként átlagosan hat fillérrel mérsékli a végfelhasználói árat.

Az árrést éves szinten a felhasznált mennyiség alapján tudja  összegezni az energiahivatal. Az átlagos árrés végleges mértéke csak az adott évet követően válik ismertté, ezért az árszabályozás lehetőséget ad arra, hogy a hivatal a többletet vagy a hiányt utólag ilyen módon kezelje.    

Szakértők szerint az áram végfelhasználói ára annak függvényében emelkedhet az elkövetkező időkben, hogy mennyi a kötelező átvétel alá eső – és a piacinál jóval drágább – kötelező átvételű áram mennyisége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?

Mi az az extra csík az új iPhone-ok oldalán? Az európai modelleken miért nincs ott?

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Undort keltő konyhát talált a Nébih egy pesti kínai étteremben

Undort keltő konyhát talált a Nébih egy pesti kínai étteremben