szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A görög pénzügyminiszter szerint május elejére kész lesz az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi mentőöve Görögország számára, és a feltételek minden partner számára elfogadhatók lesznek, beleértve Németországot.

Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter egyszersmind kizárta, hogy átütemeznék a görög adósságokat vagy Görögország kiválna az euróövezetből. Vasárnapi sajtóértekezletén Washingtonban figyelmeztette a befektetőket, hogy „aki a görög fizetésképtelenségre játszik a piacon, az a rajta lévő inget is el fogja veszíteni”.

A görög pénzügyminiszter előzőleg találkozott Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF vezérigazgatójával. A megbeszélésről kiadott IMF-közlemény gyors munkát ígért a hároméves hitelkeret összeállításában, de kiutalás megkezdésének időpontjáról nem volt szó benne.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint Görögország még nem veheti „készpénznek” az általa pénteken kért pénzügyi segítséget az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

„Még sem az EU sem a (német) kormány nem hozott semmilyen döntést. Ez a tény azt jelenti, hogy a döntés éppúgy lehet pozitív, mint negatív”, így idézte Schäuble nyilatkozatát vasárnap a Bild am Sonntag című német lap.

A német pénzügyminiszter azt mondta, hogy a segítség kizárólag Görögországtól függ, mármint attól, hogy kész-e a következő években is folytatni a megkezdett, szigorú takarékosságot. Szerinte a görög segítség EU-beli és német jóváhagyásának „elkerülhetetlen és abszolút feltétele” a görög költségvetés „kemény szerkezetváltása” a következő években.

A német pénzügyminiszter egy másik vasárnapi nyilatkozatában szintén elutasította,  hogy a kialakult válságot a görög adósságok átütemezésével vagy Görögországnak az euróövezetből való kizárásával oldják meg.

Christine Lagarde francia gazdasági, pénzügy- és foglalkoztatási miniszter a maga részéről elszámoltatná Görögországot „az alkalmatlan gazdaságpolitikáért”, amely az ország államháztartási hiányát a hazai össztermék (GDP) 13,6 százalékára, a közadósságot a GDP 115 százalékára tornászta fel tavaly.

Az EU és az IMF segítségét „a nagyvonalú megbocsátás és a szigor koktéljának” nevezte Lagarde a Journal du Dimanche című hetilap vasárnap megjelent számában, és hozzátette: az ország partnerei szigorúan fogják ellenőrizni a pénzügyi rendteremtést Görögországban. Azt mondta: „A (görög) szükségleteknek megfelelően fogjuk kiutalni a segítséget, és ha késedelmet tapasztalunk a törlesztésben, mi is azonnal a fékre lépünk.”

A segítségből az euróövezetre jutó, mintegy 30 milliárd eurónak a felét várhatóan Németország és Franciaország adja össze. A német kormány nem a költségvetésből, hanem olyan hitelkonstrukcióval képzeli el a részvételt, amelyet az állami tulajdonban lévő KfW bank (Kreditanstalt für Wiederaufbau) égisze alatt hoznának össze. További 15 milliárd eurót adna az IMF.

A Görögországnak nyújtandó pénzügyi támogatásról az IMF vezérigazgatója, Strauss-Kahn nem közölt részleteket hét végi, washingtoni sajtóértekezletén, mondván, hogy a tárgyalások még csak most kezdődnek. Mindössze annyit jegyzett meg, hogy „a görög állampolgároknak nem kell félniük az IMF-től, azért vagyunk itt, hogy segítsünk nekik”.

A tőkepiacok nyugalmáért aggódó Húszak (G20) közül többen a hét végén úgy vélték, hogy a Görögországnak szánt segítség mérete nem elegendő. Jim Flaherty kanadai pénzügyminiszter azt mondta, „vannak aggodalmak, vajon elég nagy-e a csomag ahhoz, hogy ez egyszeri esemény maradjon”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világ legnagyobb olajkatasztrófája készül a Karib-tengeren

A világ legnagyobb olajkatasztrófája készül a Karib-tengeren

Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

Amerikai kampányfinis: ahogy most állnak a dolgok, Orbán elkezdhet dolgozni a B terven

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel