szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem kívánom kommentálni Orbán Viktor délelőtti, az MNB vezetésére vonatkozó mondatatait, a Fidesz elnökének kijelentései a politika világába tartoznak – felelte újságírói kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői sajtótájékoztatón.

A jegybank elnöke elmondta: amennyiben ismét szóba kerül az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonása, amiről a múlt évben már volt konzultáció a jelenlegi kormánnyal, akkor ezt a konzultációt ismét le kell folytatni.

Az MNB a hétfői kamatdöntéssel reagált a parlamenti választások eredményeire – jelentette ki Simor András. Emlékeztetett arra, hogy a jegybank elsődleges célja az árstabilitás, másodsorban, ennek veszélyeztetése nélkül, a mindenkori kormány gazdaságpolitikájának támogatása.

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: kétséges, hogy az MNB és a PSZÁF ellátják azokat a feladatokat, amire létrehozták őket. A két szervezet megújítására, összevonására, az esetleges személyi változásokra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: majd a frakciókkal megvitatják, megváltozatják-e a két szervezetről szóló törvényeket. Úgy fogalmazott: az MNB-re büszkék szeretnénk lenni, "beleértve a vezetőit is, az nem offshore-lovagok szálláshelye".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán: a védelem joga mindenkit megillet

Látják, hogy a nap is másképp süt, örülök, hogy önök is jobb kedvűen érkeztek a mai sajtótájékoztatóra - kezdte hétfőn tizenegy óra után a képviselői irodaházban összehívott nemzetközi sajtótájékozatóját Orbán Viktor.

hvg.hu Gazdaság

Simor: középtávon már egyensúlyban lévő államháztartás kell

A fiskális politika végső célja középtávon nem a 3 százalék körüli hiány stabilizálása, hanem a kiegyensúlyozott költségvetés, az egyensúlyban lévő államháztartás megvalósítása - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Pénzügyi Csúcstalálkozón.

hvg.hu Gazdaság

Simor: Sérülékenységünk korlátozza a monetáris mozgásteret

Bár az ország kockázati megítélésének alakulása az elmúlt hónapokban megengedte, hogy a jegybanki alapkamat az inflációs és növekedési kilátásokkal összhangban jelentősen csökkenjen, a nemzetközi pénzügyi környezet alakulását övező bizonytalanságok decemberben a korábbiaknál kisebb mértékű kamatcsökkentést tettek lehetővé - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában.

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben

Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak

Egyre több sportoló van a külügy körül, és egyre titokzatosabb, mit csinálnak

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta