szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Bepereli az Európai Bizottságot Magyarország, amiért Szlovákiának is bejegyezte a Tokaj név használatát. Közben eltűnik az aszúeszencia és a jégbor – áll a HVG cikkében.

Az Európai Bíróságon keresi az igazát Magyarország, amiért az Európai Bizottság (EB) az addig Tokajská Vinohradnícka Oblast néven futó szlovákiai borvidéket még egyszer, Vinohradnícka Oblast Tokaj néven is bejegyeztette elektronikus bornyilvántartó rendszerébe. A bizottsági döntéssel Szlovákia a Tokaj név használatára is jogot szerzett.

A magyar borászok és az agrárkormányzat értetlenül álltak a döntés előtt, már csak azért is, mert Brüsszel korábban eltiltotta Szlovákiát a „tokaji” név használatától, ráadásul nem lehet ugyanazt a jelölést egyszerre két kategóriában – oltalom alatt álló földrajzi jelzésként, egyszersmind eredetmegjelölésként is – regisztrálni.

A március elején, véletlenül kiderült bizottsági bejegyzés utáni magyar tiltakozásnak annyi eredménye azért lett, hogy az előbbi kategóriából az EB törölte a „tokajská” jelzőt, de meghagyta a szlovákoknak a Tokajt a másodikban. A magyar álláspont szerint ebben a csoportban is jogellenesen szerepel a Tokajra utaló jelzés.

A cikk egésze a csütörtöki HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Újabb tiltakozás a tokaji védelmében

Az Európai Bizottság jogsértő eljárása nyomán újonnan kiéleződött magyar-szlovák névvita a "Tokaj" eredetmegjelölés körül − közölte Tabajdi Csaba MSZP EP-delegációjának vezetője, aki az ügyben az Európai Bizottsághoz fordult.

hvg.hu Gazdaság

Tokaji borvita: 2011-ig csak egy maradhat

Újra kiéleződött a magyar-szlovák borvita: északi szomszédunk is bejegyeztette a Tokaj nevet az EU elektronikus bornyilvántartási rendszerébe. A tokaji borászok szerint a magyar kormány eddig túl türelmes volt, most már keményebben kellene fellépnie. Az uniós borreform miatt viszont legkésőbb 2011-ben lezárul a több mint fél éve dúló csatározás.

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

A Huawei kutatási-fejlesztési központot nyit Budapesten

Orbán influenzaoltással indította a napot

Orbán influenzaoltással indította a napot