szerző:
MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta vasárnap a Görögországnak három év alatt nyújtandó 30 milliárd eurós készenléti hitelkeretet.

Az összeg része annak a 110 milliárd eurós keretnek, amelyet az eurózóna országai és az IMF együtt biztosítanak a fizetésképtelenség határára jutott Görögországnak. Az euróövezeti országok vezetői már szombati brüsszeli munkavacsorájukon véglegesen jóváhagyták az országcsoportra eső 80 milliárd eurós csomagot. A washingtoni székhelyű valutaalap igazgatótanácsa három órán át ülésezett a görög hitelkeretről. A mentőövért cserébe a görög kormány széles körű költségvetési megszorításokat helyezett kilátásba adósságproblémái megoldására, ami zavargásokhoz vezetett. 

Az a félelem, hogy a görög válság más országokra is kiterjedhet, jelentős bizonytalanságokat keltett a nemzetközi pénzügyi piacokon, még New Yorkban is. Elemzők szerint Portugália, Spanyolország és Írország lehet a következő néhány olyan ország, amely Görögország sorsára juthat, és nemzetközi segélycsomagra lehet majd szüksége. A görög segélycsomag a legnagyobb eddigi egy országnak nyújtott pénzügyi mentőöv; a görög adósságteher meghaladja a GDP 115 százalékát. 

Az Egyesült Államokban republikánus politikusok egy csoportja ellenezte, hogy Washington pártolja Görögország megsegélyezését, és arra is felszólították a Fehér Házat, hogy ne támogasson egy esetleges spanyol segélycsomagot. 

Érvelésük szerint az Egyesült Államok, amely az IMF legnagyobb finanszírozója, nem teheti kockára egy IMF-csomaggal az amerikai adófizetők pénzét. Az ellenzéki képviselők úgy látják: a befektetők nem bíznak abban, hogy a görög segélycsomag működni fog, ez a félelem érződött az amerikai értéktőzsde csütörtöki szokatlan gyengülésén is. 

Az amerikai elnök vasárnap - három nap alatt már másodszor - felhívta Angela Merkel német kancellárt és azt sürgette, hogy az Európai Unió tegyen határozott piaci bizalomerősítő lépéseket. Előző - pénteki - egyeztetésükön azt mondta Merkelnek: erőteljes pénzügyi válaszra van szükség a nemzetközi közösség, benne Amerika részéről. "Világossá tettem, hogy az Egyesült Államok támogatja ezeket az erőfeszítéseket és továbbra is együttműködik az európai országokkal és a Nemzetközi Valutaalappal ebben a válságos időszakban" - közölte Barack Obama.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Nem biztos, hogy az IMF engedékeny lesz Orbánékkal

A jelenlegi piaci környezetben nem vehető biztosra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU engedékeny lesz a magyar államháztartási deficitcél esetleges emelési szándéka láttán - áll vezető londoni befektetési házak friss térségi elemzéseiben.

Folk György, Nagy Gábor, Weyer Béla, Tálas Andrea Gazdaság

Óriáshitel Görögországnak

Az euróövezet stabilitásáról, az egész EU gazdasági jövőjéről szól az a gigászi mentőcsomag, amellyel a közös pénzt használó tagállamok és az IMF megpróbálják aládúcolni az összeomlás szélén álló görög gazdaságot.

MTI Gazdaság

Csúszik az IMF-felülvizsgálat, nincs kivel tárgyalni

Májusban elmarad az IMF-fel és az EU-val kötött hitelmegállapodás negyedévente esedékes felülvizsgálata; a Bajnai-kormánnyal már nem tudnak miről tárgyalni, az új pedig még nem állt fel – írta pénteki számában a Népszabadság.

Kellett két üveg tequila, hogy átmenjen a Kasszás Erzsi-reklám a CBA-nál

Kellett két üveg tequila, hogy átmenjen a Kasszás Erzsi-reklám a CBA-nál

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején