szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta vasárnap a Görögországnak három év alatt nyújtandó 30 milliárd eurós készenléti hitelkeretet.

Az összeg része annak a 110 milliárd eurós keretnek, amelyet az eurózóna országai és az IMF együtt biztosítanak a fizetésképtelenség határára jutott Görögországnak. Az euróövezeti országok vezetői már szombati brüsszeli munkavacsorájukon véglegesen jóváhagyták az országcsoportra eső 80 milliárd eurós csomagot. A washingtoni székhelyű valutaalap igazgatótanácsa három órán át ülésezett a görög hitelkeretről. A mentőövért cserébe a görög kormány széles körű költségvetési megszorításokat helyezett kilátásba adósságproblémái megoldására, ami zavargásokhoz vezetett. 

Az a félelem, hogy a görög válság más országokra is kiterjedhet, jelentős bizonytalanságokat keltett a nemzetközi pénzügyi piacokon, még New Yorkban is. Elemzők szerint Portugália, Spanyolország és Írország lehet a következő néhány olyan ország, amely Görögország sorsára juthat, és nemzetközi segélycsomagra lehet majd szüksége. A görög segélycsomag a legnagyobb eddigi egy országnak nyújtott pénzügyi mentőöv; a görög adósságteher meghaladja a GDP 115 százalékát. 

Az Egyesült Államokban republikánus politikusok egy csoportja ellenezte, hogy Washington pártolja Görögország megsegélyezését, és arra is felszólították a Fehér Házat, hogy ne támogasson egy esetleges spanyol segélycsomagot. 

Érvelésük szerint az Egyesült Államok, amely az IMF legnagyobb finanszírozója, nem teheti kockára egy IMF-csomaggal az amerikai adófizetők pénzét. Az ellenzéki képviselők úgy látják: a befektetők nem bíznak abban, hogy a görög segélycsomag működni fog, ez a félelem érződött az amerikai értéktőzsde csütörtöki szokatlan gyengülésén is. 

Az amerikai elnök vasárnap - három nap alatt már másodszor - felhívta Angela Merkel német kancellárt és azt sürgette, hogy az Európai Unió tegyen határozott piaci bizalomerősítő lépéseket. Előző - pénteki - egyeztetésükön azt mondta Merkelnek: erőteljes pénzügyi válaszra van szükség a nemzetközi közösség, benne Amerika részéről. "Világossá tettem, hogy az Egyesült Államok támogatja ezeket az erőfeszítéseket és továbbra is együttműködik az európai országokkal és a Nemzetközi Valutaalappal ebben a válságos időszakban" - közölte Barack Obama.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem biztos, hogy az IMF engedékeny lesz Orbánékkal

A jelenlegi piaci környezetben nem vehető biztosra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU engedékeny lesz a magyar államháztartási deficitcél esetleges emelési szándéka láttán - áll vezető londoni befektetési házak friss térségi elemzéseiben.

MTI Gazdaság

Csúszik az IMF-felülvizsgálat, nincs kivel tárgyalni

Májusban elmarad az IMF-fel és az EU-val kötött hitelmegállapodás negyedévente esedékes felülvizsgálata; a Bajnai-kormánnyal már nem tudnak miről tárgyalni, az új pedig még nem állt fel – írta pénteki számában a Népszabadság.

Egyiptom: Musk téved, a piramisokat nem a földönkívüliek építették

Egyiptom: Musk téved, a piramisokat nem a földönkívüliek építették

Annyira keveset tankoltak a magyarok, hogy az a nullára húzta le a kiskereskedelem növekedését

Annyira keveset tankoltak a magyarok, hogy az a nullára húzta le a kiskereskedelem növekedését

Feloszlatná a képviselő-testületet a gödi polgármester

Feloszlatná a képviselő-testületet a gödi polgármester