szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új kormány öt eszközzel kívánja segíteni a pénzügypolitikát: a bürokrácia és az adószint csökkentésével, belföldi piacteremtéssel, az uniós források gazdaságba való átcsoportosításával és olcsóbb hitellehetőséggel − mondta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottság keddi ülésén.

Ma a bürokráciára fordított összeg, amelynek nagy részét a vállalkozások fizetik, eléri évente a 2 800 milliárd forintot, ezt 30 százalékkal kívánja csökkenteni az új kormány − közölte miniszterjelölti meghallgatásán Matolcsy György a parlament költségvetési bizottságának ülésén.

A miniszterjelölt elmondta: a magyarországi adószint az egyik legmagasabb a világon, 183 ország között a 151. legmagasabb. Hangsúlyozta a belföldi piacteremtés fontosságát, nem mellőzve az exportpiacokat. A mikro, kis- és középvállalkozások alultőkésítettek, ennek megoldásaként a miniszterjelölt szerint az Európai Unióból érkező forrásokat át kell csoportosítani. Végül az olcsó hitelkínálat szükségességét említette Matolcsy György.

A gazdasági folyamatok alapján 4,5 százalékos jegybanki alapkamatot tartana indokoltnak Matolcsy György, aki szerint a tervezett 3,8 százalékos államháztartási deficittel szemben az új kormány öröksége "lényegesen súlyosabb”. A nemzetgazdasági miniszterjelölt szerint az első jelek riasztóak: ide sorolta az önkormányzati szektort 1000 milliárd feletti adósságterhén túl azt, hogy működőképességük csak augusztusig, szeptemberig tart ki. Szerinte újabb és újabb fekete foltokra derül fény, ide sorolta a Malév és a Munkaerő-piaci Alap helyzetét. A jegybanki alapkamat csökkentése nélkül a célok nem elérhetők – hangsúlyozta a miniszterjelölt, hozzátéve, hogy a jegybanknál kéthetes betétben elhelyezett banki források felszabadítása a cél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Matolcsy: kedvezményes adó a feketegazdaság ellen

A feketefoglalkoztatásban élen járó szektorokat új, kedvezményes adókulccsal terelné a legális gazdaság irányába a május 28-án esküt tevő következő kormány – nyilatkozta az fn.hu-nak Matolcsy György.

MTI Itthon

Matolcsy: idén 4,5-6,5 százalékos hiány

Az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya; az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP-arányosan 3,8 százalékos deficit - mondta Matolcsy György, a leendő nemzetgazdasági miniszter hétfőn, az új kormány minisztereit bemutató sajtótájékoztatót követően.

HVG Gazdaság

Matolcsy-interjú: „Jó ideig nincs lehetőség fiskális élénkítésre”

A költségvetés helyett uniós forrásra, a monetáris politikára és az üzleti szektorra lehet alapozni a gazdaság fellendítését – hangsúlyozza Matolcsy György a HVG-nek adott interjújában. A kijelölt nemzetgazdasági minisztert a forint esetleges gyengülése nemigen aggasztja, az adórendszer átalakításával kapcsolatos némely ígéretek betartását pedig a közpénzügyek állapotáról szóló jelentéstől teszi függővé.

MTI Gazdaság

Matolcsy elégedetlen a pénzügyi intézmények munkájával

A leendő Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere elégedetlen minden, az állami hatáskörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával; a Népszabadság keddi számában megjelent interjúban Matolcsy György beszélt arról is, hogy informálisan folyamatosan tárgyalnak az IMF és az EU képviselőivel a magyar hiánycélról.

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján