szerző:
MTI

Londoni elemzők pénteki értékelései szerint „tényszerűen hibás” Magyarország pénzügyi helyzetét Görögországéhoz hasonlítani, és a Fidesz e nyilatkozatokkal valószínűleg inkább az adócsökkentések várható elmaradást igyekszik magyarázni.

Pénteken azonban csaknem egy évi csúcson járt a londoni kereskedésben a magyar törlesztéskockázatra köthető biztosítási tranzakciók díjszabása a magyar gazdaság helyzetéről szóló előző napi politikusi nyilatkozatok után.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői pénteken elmondták: a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítására kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi londoni kereskedésben – az előző napi igen meredek, 50 bázispontos emelkedés után – 305 bázispont körül mozgott. A CMA kimutatása szerint a magyar CDS-díjszabás legutóbb 2009. július 22-én járt 300 bázispont felett.

A pénteken kialakult árazások alapján a törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente 305 ezer euró körüli törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-ügyletek árazása 10 millió euró adósságonként hozzávetőleg évi 50 ezer euróval emelkedett az előző napi nyitás óta.

A magyar törlesztéskockázat elleni piaci biztosítási kontraktusok jelenleg csaknem kétszer drágábbak, mint a lengyel szuverén kockázatra köthető hasonló ügyletek, amelyek a londoni cég tájékoztatása szerint 158 bázispont körül mozogtak pénteken, és háromszorosan haladják meg Csehország aktuális CDS-díjszabásait, amelyek 103 bázispont környékén járnak.

A magyarországi gazdasági helyzetről szóló politikusi nyilatkozatokkal kapcsolatban londoni felzárkózó piaci elemzők egybehangzóan annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a Fidesz e nyilatkozatokat az adócsökkentések valószínű halasztásának magyarázatául tette.

A JP Morgan bankcsoport londoni részlege befektetőknek pénteken kiadott napi feltörekvő piaci helyzetértékelésében külön elemzést szentel Kósa Lajos Fidesz-alelnök előző napi kijelentéseinek, amelyek szerint a magyar gazdaság „sokkal rosszabb” állapotban van, mint ahogy azt a párt hitte, és Magyarországnak „szűk esélye” van a görögországihoz hasonló helyzet elkerülésére.

A JP Morgan londoni szakértőinek értékelése szerint ennek hátterében az állhat, hogy a kormány a hétvégén kétéves válságkezelési program bejelentésére készül, amely valószínűleg halasztani fogja a Fidesz által a választási kampány során tett, növekedés- és foglalkoztatás-serkentő ígéretek valóra váltását. Más szavakkal fogalmazva a Fidesz várhatóan gazdaságpolitikai rugalmasságot igyekszik teremteni magának, mielőtt elkezdené a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egy új készenléti egyezményről – áll a JP Morgan pénteki londoni elemzésében.

A ház szerint „valószínűnek tűnik”, hogy az IMF és az EU a következő hónapokban „enged Magyarországnak egy kis mozgásteret” a 3,8 százalékos GDP-arányos idei államháztartási hiánycél túllépéséhez, akkor, ha a kormány ennek fejében elkötelezi magát a szerkezeti reformok bevezetésének felgyorsítása mellett.

A JP Morgan londoni elemzői szerint Kósa Lajos „befolyásos figurája a Fidesznek és nagy tisztelet övezi”, a jövőben azonban esetleg „mégsem őt tekintik majd a megfelelő személynek arra, hogy olyan gazdaságpolitikai nézeteknek adjon hangot, amelyekre könnyen ugrik a piac”.

A JP Morgan mindazonáltal közölte: mindent egybevetve változatlanul „konstruktív” a véleménye a magyar gazdaságpolitikáról, és arról, hogy Magyarország képes lesz végrehajtani költségvetési konszolidációs terveit, miközben a magyar gazdaság jövőre már ismét szilárd növekedési pályán lesz.

A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlege által pénteken kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelés szerint „tényszerűen hibás, politikailag pedig értelmetlen” Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítani. A cég londoni elemzői szerint a magyar kormány „a rémületkeltés veszélyes játékát űzi”.

A BNP Paribas ugyanakkor megállapítja azt is: mindebből gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy nincs mód a gazdaságpolitika lazítására, és a Fidesznek vissza kell lépnie a választások során tett adócsökkentési ígéreteitől. Ez utóbbit a ház elemzői „nagyon kedvező jelnek” tartják a költségvetési szempontjából.

A BNP Paribas szerint a jelenlegi magyarországi politikai retorika arra szolgál, hogy magyarázatot adjon a választási ígéretekben szereplő adócsökkentések elmaradására, és a jelenlegi kormány várhatóan „a ténylegesnél sokkal rosszabb képet alkot majd a gazdasági helyzetről”. Ennek eredményeként viszont feszes marad a költségvetési politika, ami kedvező – jósolják a cég szakértői.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kósa miatt "menekül" a tőke Szekeres Imre szerint

Szekeres Imre szerint a kormánynak abba kellene hagynia a "csontvázpolitikát". A piac és a befektetők fokozottan figyelnek a vezető politikusok nyilatkozataira, ezért indulhatott meg a tőkekivonás Magyarországról az előző napon - mondta az MSZP elnökhelyettese pénteki sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Szijjártó szerint nem túlzás államcsődről beszélni

Nem marad el az ígért adócsökkentés - derült ki a kormányfő szóvivőjének pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter közölte: nem tartja túlzásnak Kósa Lajos csütörtöki szavait, de a kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt.

Rudolf Péter: A Rózsadombról érkezve nehezen tudtam volna megcsinálni az Üvegtigrist

Rudolf Péter: A Rózsadombról érkezve nehezen tudtam volna megcsinálni az Üvegtigrist

Letartóztatták azt a három férfit, akik kirámoltak egy óbudai lakást

Letartóztatták azt a három férfit, akik kirámoltak egy óbudai lakást

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

Kiszivárgott, mikor jön a PlayStation 5, és az is, mennyibe kerülhet

Kiszivárgott, mikor jön a PlayStation 5, és az is, mennyibe kerülhet

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton