szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A forint a déli órákban ismét annyit gyengült, hogy az euró árfolyama 280 fölé került. Paradox módon az európai valuta esése húzta magával a forintot, s így egy euróért 13.20-kor már 280,25 forintot kellett fizetni.

Az euró erősödésének negatív korrekcióját követve szerdán reggel gyengült a forint a térség más devizáival együtt: délelőtt tíz óra előtt az eurót 279,20 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 279,01 forint után.

A dollárt 227,30 forinton jegyezték 1,2289 dolláros euró árfolyam mellett a kedd délutáni 226,41 forintos dollár és 1,2319 dolláros euró jegyzés után. Az árfolyam 13.20-ra 1,2288-ra változott.

A svájci frank jegyzése délelőtt 200,97 forint 200,33 forint után, 100 japán jent 247,74 forinton jegyeztek 248,41 forint után. A frank árfolyama 13.20-ra 201,49 forointra változott.

A nemzetközi piacokon alapvetően pozitív befektetői hangulat uralkodik, fokozódó befektetői érdeklődéssel a kockázatosabb befektetési eszközök iránt. A javuló hangulatot számos kedvező euróövezeti és amerikai makrogazdasági adat alapozta meg az elmúlt hét végén és a hét elején.

A devizapiacokon csak átmeneti megtorpanást okozott, de nem fordította meg a hangulatot a Moody's több fokozatot átívelő visszaminősítése, amelyet a görög szuverén adósságra adott hétfőn. Kedden a spanyol kötvénykibocsátás meglepően jó fogadtatása igazolta az ország képességét éppen esedékessé váló törlesztési kötelezettségeinek piaci finanszírozására, amely szintén enyhítette az euróövezeti pénzügyi nehézségekkel szembeni aggodalmakat.

A javuló befektetői kockázatvállalási hajlandóság gyengítette a hagyományosan "befektetési mentsvár" devizák, a dollár és a jen árfolyamát a főbb devizákkal szemben.

Az euró kedden kétheti árfolyamcsúcsot ért el 1,2350 dollárnál, a kereskedők által átmenetinek tartott fordulatot okozva a már hónapok óta tartó gyengülő trendben.

A forint szerdán a kora reggeli 277,70 körüli euró jegyzésről délelőttre 279-re, a 4,05-ös euró jegyzésről 4,06-ra, a cseh korona 25,60-as euró jegyzésről 25,65-re gyengült vissza.

Szerdán az euróövezeti fogyasztói árindex, az amerikai termelői árindex és az új lakásépítések száma szolgálhat fontosabb makrogazdasági tájékozódási pontként a piacok számára.

A kereskedők nem számítanak lényeges árfolyam mozgásra a térségbeli devizák körében. A forint mozgását a 278-282 forintos euró jegyzési tartományban várják alakulni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Gazdaság

Kissé gyengült a forint szerda délelőtt

Kissé gyengült a forint szerda reggel: egy euró 279,06 forintot ért 7 óra körül a londoni bankközi devizapiacon, kedden későn este 278,67 forinton jegyezték az eurót. Délelőtt 10 óra után 279,23 forintot kértek egy euróért.

MTI Hazai gazdaság

Stabil a forint árfolyama, 280 forint környékén az euró

Hétfőn stabilan 280 forint közvetlen környezetében mozgott a forint: délelőtt fél tízkor az eurót 280,45 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 280,55 forint után. Péntekre virradóra az árfolyam 281,10 közvetlen közelében mozgott a nemzetközi kereskedelemben.

MTI Gazdaság

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint kedden délután: az eurót 279,01 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben öt óra után, szemben a reggeli 280,34 és a hétfő délutáni 279,58 forinttal.

MTI Hazai gazdaság

Londoni elemzők: lassabban erősödik a forint és nő a GDP

A "politikai zaj" miatt a korábban valószínűsítettnél fokozatosabb forint-visszaerősödést, a jelenlegi szinten maradó MNB-kamatszintet és a vérszegény euróövezeti fellendülés miatt az eddig vártnál valamivel lassabb jövő évi magyar gazdasági növekedést jósolnak vezető londoni befektetési házak csütörtökön közölt legfrissebb előrejelzéseikben, kiemelve ugyanakkor, hogy Magyarország - szinte egyedüliként a világon - tavaly jelentős többletet ért el strukturális elsődleges államháztartási mérlegében.