szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felfelé módosította Németország idén várható gazdasági növekedésének ütemét a kieli IfW világgazdasági kutató intézet: az idén 3,4 százalékos növekedésre számítanak a korábban jelzett 2,1 százalékkal szemben.

A kutatók indoklása szerint Európa legnagyobb gazdasága a többiekhez képest hamarabb magára talált a válság után. Ha beigazolódik a várakozás, akkor ez lesz a legnagyobb éves szintű gazdasági növekedés a német újraegyesítés óta. 1990 óta az eddigi legnagyobb növekedést 2006-ban jegyezték fel, 3,4 százalékkal.

A gazdaság jövőre is robusztus marad az elemzők szerint, de a növekedés az idei fele, 1,7 százalék körül várható, de az is nagyobb a korábban jelzett 1,2 százaléknál. A növekedés motorja a külső kereslet helyett inkább a belső fogyasztás lesz.

Németországban a GDP 2,2 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest, a legnagyobb ütemben az újraegyesítés óta, és 9 százalékkal éves bázison. Tavaly a GDP közel 4,7 százalékkal csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Keleti ballaszt: a német egység gazdasági árnyoldalai

Bár a politika szereplői kedden, az aláírás 20. évfordulóján fennhangon dicsérték a német állami egység helyreállítását megalapozó egyesülési szerződést, az elkövetett hibák nyomán továbbra is mély szakadék tátong a keleti és a nyugati országrész között.

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek