szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Év bortermelője díjat idén december 3-án huszadik alkalommal adja át a Magyar Bor Akadémia az arra érdemes borásznak. A jelölések megtörténtek, s ismerté vált az öt legtöbb szavazatot kapott bortermelő személye.

Az idén 59-en kaptak jelölést az Év bortermelője Magyarországon 2010. évben” címre, ami a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményét, borainak állandóan kiváló minőségét, hazai és külföldi sikereit ismeri el. Ezért ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

Lőrincz György, az Év bortermelője 2009-ben. A huszadik címet ítélik oda az idén
©

A cím kétfordulós szavazás révén jut el a díjazotthoz. Az első körben a borakadémia összegyűjti a saját tagjai, az ágazat tekintélyes személyiségei, országos szakmai szervezetei, tudományos és érdekképviseleti szervezetei, a jelentősebb hazai borkereskedő cégek, a vendéglátás és gasztronómia valamint a szaksajtó köréből érkező ajánlásokat. Sőt a Decanter és a Bor és Piac szaklapok 100-100 hűséges előfizetője is leadhatja ajánlását. A borakadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlást szerző bortermelő listájáról az akadémiai tagok szavazzák meg a győztest.
 
Az idei jelöltek közül a második körbe a következők kerültek be:

Áts Károly – Tokaji borvidék
Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék
Légli Ottó – Balatonboglári borvidék
Vida Péter – Szekszárdi borvidék

A jelöltek valószínűleg minden borkedvelőnek ismerősek.

Áts Károly tősgyökeres Tokaj-hegyaljai. Édesapjától tanulta a szőlőtermesztést, de elismeréseit elsősorban a Royal-Tokaji Borászat borkülönlegességeinek kimagasló eredményeiért kapta. Dúzsi Tamást méltán tartják a borértők évek óta „rosékirálynak”. Borai kitűnőek, sokan firtatják, mi a titka. Ő azt vallja: „a titok az, hogy nincs titok”. Valamit azért mégis tud, amit sokan nem: világszínvonalú rosét készíteni.

Gálné Dignisz Éva az első hölgy, akit erre a címre jelöltek már tavaly is. A keze nyomán készült borok egyértelműen magukon viselik a finom, ám határozott női stílusjegyeket. Borai csillogóan tiszták, üdék, kedvesek és beszédesek, mint alkotójuk. Légli Ottó az élő bizonyíték arra, hogy igaz a „Nomen est omen – neved a végzeted” mondás, hiszen borai légiesek, könnyedek, felemelők, mégis komplexek. Ő maga sokakkal  ellentétben egy jó balatoni halászléhez olasz rizlinget fogyaszt, azt is leginkább egy kis szódával bolondítva.

Vida Péter különös ember. Érzékszerveink kényeztetése mellett mindig odafigyel arra, hogy szellemünket is megfelelően táplálja. Tudja, hogy a bor az első, de azt is próbálja velünk megértetni, hogy a bor mellett a képzelet,   a szellem kalandvágyait is ki kell elégíteni. Aki borait kóstolja, pincéjébe belép, azt különös érzés keríti hatalmába.

A lista, s ezek szerint az ajánlók értékítélete tavaly óta nem sokat változott. Akkor Gálné Dignisz Éva, Légli Ottó, Lőrincz György, Szöllősi Mihály, Vida Péter szerepelt a döntősök között, akik közül Lőrincz György vehette át a díjat.

Az eddigi díjazottak
 
1991 Tiffán Ede, Villányi borvidék
1992 † Báthori Tibor, Etyek-Budai borvidék
1993 Vesztergombi Ferenc, Szekszárdi borvidék
1994 Gere Attila, Villányi borvidék
1995 Thummerer Vilmos, Egri borvidék
1996 Polgár Zoltán, Villányi borvidék
1997 Bock József, Villányi borvidék
1998 † Gál Tibor, Egri borvidék
1999 Kamocsay Ákos, Ászár-Neszmélyi borvidék
2000 † Figula Mihály, Balatonfüred-Csopaki borvidék
2001 Szepsy István, Tokaji borvidék
2002 Malya Ernő, Etyek-Budai borvidék
2003 Árvay János, Tokaji borvidék
2004 Takler Ferenc, Szekszárdi borvidék
2005 Vincze Béla, Egri borvidék
2006 Garamvári Vencel, Balatonboglári borvidék és Budafok
2007 Frittmann János, Kunsági borvidék
2008 Konyári János, Balatonboglári borvidék
2009 Dr. Lőrincz György, Egri borvidék

A továbbiakban a jelölt borászok november 19-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban már hagyományosnak számító Borest a Bor Akadémián rendezvényen mutatkoznak be boraikkal. Az est folyamán a részvevők megismerkedhetnek dr. Zelnik József:  A nagy szertartás – A bor csodája  című könyvével is. A boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket. A rendezvényre a www.magyarborakademia.hu oldalon lehet regisztrálni.
A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen 2010. Év Bortermelője. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 3-án kerül sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

Ki lesz az Év Bortermelője?

A Magyar Borakadémia nyilvánosságra hozta az Év Bortermelője cím elnyerésére esélyes jelöltek névsorát. Az öt borász november 20-án a Vajdahunyad várban tartott boresten mutatkozott be a szakmai nagyközönségnek.