#borpiac


Átrendezi a hazai borpiacot a kormány?
 

Átrendezi a hazai borpiacot a kormány?

A szaktárca szeretné visszaszorítani "a külföldi borok behozatalát", ezért regisztrációs díjat vetnének ki az importborokra, vagy csak azon hazai vállalkozói körre, amelyek egy konkrét uniós tagállamból származó bort forgalmaznak, ez még nem világos. Mindezt a borhamisítás elleni fellépéssel indokolják. Az elképzelés részletei egyelőre nem ismertek.

hvg.hu hvg.hu


Száz éves a Bikavér
 

Száz éves a Bikavér

Grőber Jenő 1912-ben írta le először a híres bikavér „receptjét”. Persze jóval korábban is készült vegyes szürettel bikavérhez hasonló vörösbor Egerben és Szekszárdon, de a tiszta forrást az egri nagybirtokos gazda hozta létre.

hvg.hu hvg.hu



A magyar borok esélyei az amerikai piacon
 

A magyar borok esélyei az amerikai piacon

A magyar borászat az Amerikai Egyesült Államokban csak kiváló minőséggel és jól szervezett marketingmunkával tud sikereket elérni – állapították meg Magyar bor helyzete az amerikai piacon címmel tartott bormarketing tanácskozás résztvevői csütörtökön Pécsett.

MTI / hvg.hu MTI / hvg.hu

Mi számít zavart okozó borimportnak?
 

Mi számít zavart okozó borimportnak?

Az elmúlt években az országba behozott importborok zavart okoznak a magyar borpiacon - mondta Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz), az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának elnöke az albizottság keddi ülésén Budapesten.

MTI MTI


Hol issza meg a magyar a borát, és milyet? – felmérés
 

Hol issza meg a magyar a borát, és milyet? – felmérés

Tudatosan választanak a magyar borfogyasztók: vásárláskor a szőlőfajta és a pincészet játsszák a legfontosabb szerepet, míg a csomagolásra csak kevesen figyelnek – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából.

hvg.hu hvg.hu


Piero Antinori: a szupertoszkán tapasztalatok és a magyar bor sikere
 

Piero Antinori: a szupertoszkán tapasztalatok és a magyar bor sikere

A hatvanas-hetvenes években válságban lévő toszkán bortermelés mára a világ élvonalába került annak köszönhetően, hogy a hagyományokat össze tudta egyeztetni az új hatásokkal. Az olasz borászatot megváltoztató szupertoszkán mozgalom egyik elindítója és vezéralakja, Piero Antinori nemrég a budapesti VinCE 2010 szakmai konferencián tartott előadása után kérdésekre is válaszolt.

MTI/hvg.hu MTI/hvg.hu


Borászok 12 pontja: lehet csatlakozni, lehet vitatni
 

Borászok 12 pontja: lehet csatlakozni, lehet vitatni

Ismert borászok az ország legkülönfélébb borvidékeiről fogtak össze és fogalmazták meg azt a 12 pontot, amelyektől azt remélik, olyan programmá érnek össze, amely a magyar borászatot, borkultúrát és borfogyasztást magasra emeli.

hvg.hu hvg.hu

Újabb hamis Vincze-borok
 

Újabb hamis Vincze-borok

A boltokban is találtak az ellenőrök Vincze Béla pincészetéből származó, glicerinnel pancsolt borokat – derül ki a friss HVG cikkéből.

hvg.hu hvg.hu

Halálos útra tévedt a hazai borgazdaság
 

Halálos útra tévedt a hazai borgazdaság

A magyar borágazatot alaposan megviseli a pénzügyi világválság. A bor ugyanis abba a kategóriába tartozik, amelyikről fájó szívvel ugyan, de viszonylag könnyen lemondanak a fogyasztók. A visszaesés miatt egyre nehezebben finanszírozhatók a beruházási hitelek. A kieséseket a termelési költségek, elsősorban a szőlő felvásárlási árának mérséklésével igyekeznek csökkenteni a pincészetek, ami viszont kilátástalan helyzetbe hozza a szőlőtermelőket. Az ágazat eddigi lassú, fokozatos leépülése sebességet válthat.

hvg.hu hvg.hu