A globális felmelegedés átrendezheti a világ borpiacát
Világszerte emelkedik az átlagos középhőmérséklet, ami átrendezheti a világ borpiacát is.
Világszerte emelkedik az átlagos középhőmérséklet, ami átrendezheti a világ borpiacát is.
Grőber Jenő 1912-ben írta le először a híres bikavér „receptjét”. Persze jóval korábban is készült vegyes szürettel bikavérhez hasonló vörösbor Egerben és Szekszárdon, de a tiszta forrást az egri nagybirtokos gazda hozta létre.
Az elmúlt években az országba behozott importborok zavart okoznak a magyar borpiacon - mondta Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz), az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának elnöke az albizottság keddi ülésén Budapesten.
Tudatosan választanak a magyar borfogyasztók: vásárláskor a szőlőfajta és a pincészet játsszák a legfontosabb szerepet, míg a csomagolásra csak kevesen figyelnek – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából.
A hatvanas-hetvenes években válságban lévő toszkán bortermelés mára a világ élvonalába került annak köszönhetően, hogy a hagyományokat össze tudta egyeztetni az új hatásokkal. Az olasz borászatot megváltoztató szupertoszkán mozgalom egyik elindítója és vezéralakja, Piero Antinori nemrég a budapesti VinCE 2010 szakmai konferencián tartott előadása után kérdésekre is válaszolt.
Ismert borászok az ország legkülönfélébb borvidékeiről fogtak össze és fogalmazták meg azt a 12 pontot, amelyektől azt remélik, olyan programmá érnek össze, amely a magyar borászatot, borkultúrát és borfogyasztást magasra emeli.
A boltokban is találtak az ellenőrök Vincze Béla pincészetéből származó, glicerinnel pancsolt borokat – derül ki a friss HVG cikkéből.