szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezeti mentőalap vezetője szerint nincs veszélye annak, hogy az adósságválság a 16 országból álló euróövezet összeomlásához vezetne.

Klaus Regling, aki a német Bildnek nyilatkozott, elmondta: bár az euró árfolyama gyengülhet, a leggyengébb tagállamokat érintő problémák nem veszélyeztetik a közös valutát.

Regling szerint egyetlen euróövezeti állam sem adná fel önként az eurót, hiszen ez a gyengébb államok számára egyenlő lenne a gazdasági öngyilkossággal, de hasonlóan az erősebb államok számára is. Ugyanakkor hangsúlyozta: egyetért Angela Merkellel abban, hogy az euró vonatkozásában Európa igen komoly helyzetben van.

Elemzők szerint, míg Görögország, Írország vagy Portugália megmentése kezelhető a 750 milliárdos mentőalapból, az ezeknél ötször nagyobb Spanyolország esetleges kisegítése már az alap teljesítőképességének határait feszegetné.

Az Európai Bizottság szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy több ország is folyamodna uniós pénzügyi segítségért Írország után.

A mentőalapról Amadeu Altafaj elmondta: a pénzügyi támogatások a helyükön vannak, és készen állnak arra, hogy felhasználják őket, ha erre szükség van és erre vonatkozólag kérés érkezik.

Altafaj egyúttal cáfolta, hogy ellentét lenne az Írország kisegítésében résztvevő IMF-fel abban a tekintetben, hogy az ír bankok fő kötvényeseinek az írországi mentőcsomag részeként esetleg osztozniuk kellene vagy sem a banki átalakítás költségeiben.  Hangsúlyozta, az IMF-fel egységes csapatként tárgyalnak Írországgal, minden tárgyalási forduló előtt igen-igen szoros az egyeztetés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Már meg is jelent a kormányhatározat, amivel többek közt kínai vakcinát is vehet a kormány

Már meg is jelent a kormányhatározat, amivel többek közt kínai vakcinát is vehet a kormány

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok