szerző:
MTI

Meglepte az MTI által megkérdezett banki elemzőket a monetáris tanács 25 bázispontos hétfői kamatemelése, a szakértők ennek alapján azt valószínűsítik, hogy a jegybank megemeli inflációs előrejelzését.

Barta György, a CIB Bank vezető elemzője szerint a monetáris tanács vélhetően a növekvő inflációs kockázatokkal, és az országkockázat emelkedésével indokolja a monetáris szigorítást. Utóbbiban a kedvezőtlen külső körülmények - az eurózóna egyes országainak adósság problémái - mellett a magyar fiskális döntések is szerepet játszanak - tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy a romló piaci megítéléssel emelkedett a magyar CDS felár, nőttek a hozamok és gyengült a forint.

A piac beárazta az emelést, sőt ennél markánsabb szigorítást is, így a jegybank a piaci árazásnak megfelelően döntött - tette hozzá. Az emelkedő inflációs kockázatok mellett szerepet játszhatott a döntésben, hogy a piac nem bízik abban, hogy a februári kormányzati bejelentések valóban jelentős strukturális reformokról szólnak majd, hosszútávon csökkentik az államadósságot és biztosítják a költségvetés 2013 utáni konszolidációját is. Barta György ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a kamatemelés már az előző kamatdöntő üléseken is szerepelt javaslatként a testület előtt.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője is hasonló okokat említett. Úgy vélte: az MNB a hétfőn publikálandó inflációs jelentésében már kisebb valószínűséggel tartja csak elérhetőnek a 3 százalékos inflációs célt jövőre. Ezt erősítheti az a sajtóhír is, miszerint a kormány 3,5 százalékra emelné az inflációs célt. Árokszállási Zoltán úgy vélte: bár valóban növekedtek a kockázatok, a reálgazdasági folyamatok nem támasztják még alá a kamatemelést. Az elemző várhatónak nevezte, hogy a jegybank kritikával illeti a kormány "fiskális átláthatóságot csökkentő intézkedéseit", illetve a magán-nyugdíjpénztári változtatásokat.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliókezelője az elmúlt hetek eseményeinek tükrében nem találta meglepetésnek az MNB kamatemelését. "A jegybank hónapok óta figyelmeztet, hogy az ország kockázati megítélésének romlása esetén elkerülhetetlen a monetáris szigorítás" - mondta. Az eurózóna perifériális országainak adósságproblémáival a nemzetközi környezet kedvezőtlenebbé vált az elmúlt hetekben és itthonról is számtalan olyan hír érkezett, amely rontott az ország megítélésén - vélte az elemző.

A kormány költségvetési politikájának középtávú fenntarthatósága meglehetősen kérdéses, ráadásul az ellenőrzést végző intézményt, a Költségvetési Tanácsot is kiiktatták, ami csökkenti a transzparenciát, fokozza a bizonytalanságot - fűzte hozzá. Az államadósság pálya fenntarthatóságával kapcsolatban további negatív hír volt a magán-nyugdíjpénztári vagyon felélése is. A kockázati felárakban a piac a monetáris tanács várható átalakítását is elkezdte beárazni, a jegybanki függetlenség sérülését nem díjazzák a befektetők - figyelmeztetett Bebesy Dániel.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
HVG HVG Hetilap

Jegybanki alapkamat

5,25 százalékon hagyhatja az április vége óta változatlan jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris...

MTI Gazdaság

Londoni elemzők nem várnak kamatmódosítást

Erre a hónapra is még változatlan magyar jegybanki kamatot jósolnak londoni felzárkózó piaci elemzők az MNB monetáris tanácsának november végi kamatdöntő ülése előtt adott első előrejelzéseikben, a további kilátásokról azonban már eltérnek a vélemények: vannak olyan citybeli elemzők, akik már decemberre sem zárják ki a szigorítást, mások ezt csak a jövő év közepétől valószínűsítik.

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Marabu FékNyúz: Megmondta? Megmondta!

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Brexit: rövid halasztást kér Theresa May

Brexit: rövid halasztást kér Theresa May

Eltemették Koós Jánost

Eltemették Koós Jánost

Kitüntették a hős kalauzt

Kitüntették a hős kalauzt