szerző:
MTI

Az Európai Bizottság hétfőn közzétett őszi előrejelzése szerint az unióban folytatódik a gazdaságélénkülés, de az egyes tagállamokban várhatóan továbbra is egyenetlen marad a fejlődés.

A GDP 2010-11-ben körülbelül 1,75 százalékkal, 2012-ben pedig körülbelül 2 százalékkal nő. A tavaszi előrejelzéshez képest ez jelentős felfelé módosítást jelent erre az esztendőre. Mindazonáltal "a lanyhuló globális környezet és a költségvetési konszolidáció kibontakozása közepette a gazdasági tevékenység várhatóan visszafogottabbá válik az év vége felé és 2011-ben, de 2012-ben újra fellendül az erősödő magánkeresletnek köszönhetően" - olvasható az uniós végrehajtó testület dokumentumában. 

A munkaerő-piaci feltételek várhatóan lassan javulnak az előrejelzés időszakában. A munkanélküliségi ráta a becslések szerint 2012-ben nagyjából 9 százalékra esik vissza, az államháztartási hiány pedig megközelítőleg a GDP 4,25 százalékára csökken az unióban. Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztos a jelentés kapcsán tett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a meghozott konszolidációs intézkedéseknek és a növekedés megindulásának köszönhetően az államháztartási hiányok csökkenni kezdtek.

"Ez a gazdaságélénkülés azonban egyenetlen, és sok tagállam nehéz kiigazítási időszakon megy át. A fenntartható növekedés és foglalkoztatás szilárd alapjának kialakításához alapvetően fontos a költségvetési konszolidáció határozott folytatása és a növekedést erősítő, előrehozott szakpolitikai intézkedések" - hangsúlyozta. A jelentésből az tűnik ki, hogy a globális gazdasági tevékenység előre jelzett lassulása visszafogja az exportnövekedést, és a nettó exportnak a GDP-növekedésre kifejtett hatása az előrejelzés időszakában várhatóan csökken. Ugyanakkor a hazai kereslet hatása növekszik a beruházások és a magánfogyasztás fokozatos erősödése révén. "Bár a gazdaságélénkülés összességében egyre inkább önfenntartó, a tagállamokbeli fejlődés egyenetlen marad. Az élénkülés néhány országban várhatóan viszonylag gyors ütemben halad előre, míg máshol elmarad a várttól" - konstatálta az EU központi végrehajtó intézménye. 

Németországban idén 3,7, jövőre 2,2, 2012-ben 2 százalékos GDP-növekedésre számít Brüsszel. Franciaországban idén és jövőre 1,6, 2012-ben 1,8 százalékos növekedést várnak. Nagy-Britanniában 1,8, 2,2, illetve 2,5 százalékos bővülés várható 2010 és 2012 között. Olaszországban idén és jövőre 1,1 százalékos, 2012-ben 1,4 százalékos lehet a növekedés. Idén a legerősebb növekedést Svédországban (4,8 százalék) és Szlovákiában (4,1 százalék) várják. Visszaesést jeleznek ugyanakkor ebben az évben többek közt Görögországban (-4,2 százalék), Romániában (-1,9 százalék), illetve Spanyolországban (-0,2 százalék). Jövőre a remények szerint már csak Görögországban lesz negatív a GDP alakulása (-3 százalék). 2012-ben már mindenütt növekedésre számít Brüsszel - a legmagasabb, 4,2 százalékos arányúra Lengyelországban.

Az elkövetkező időszakban Brüsszel szerint viszonylag csekély inflációra van kilátás az unióban: idén átlagosan mintegy 2 százalék, 2012-ben 1,75 százalék várható. A jelentés megemlíti, hogy a gazdasági tevékenység németországi fellendülésének más tagállamokra való átgyűrűzése az eddig vártnál nagyobb mértékben valósulhat meg. "A nagy mértékű hiány és adósság kezelésére hozott szakpolitikai intézkedések a feltételezettnél hatékonyabbnak bizonyulhatnak a piaci aggályok eloszlatásában, valamint a vállalkozások és a fogyasztók bizalmának megerősítésében. Negatívum, hogy a pénzügypiaci helyzet továbbra is aggasztó, további zavarok lehetségesek, ahogyan arra az államkötvénypiacon nemrégiben újból megjelent feszültségek is rámutatnak" - áll a kockázatelemző fejezetben.


 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Száz éve írta le Max Weber, milyen az ideális erős vezető, de Orbán nem olyan

Száz éve írta le Max Weber, milyen az ideális erős vezető, de Orbán nem olyan

Mark Hamill még mindig szuper jó fej: jedi lovagként gratulált egy elszánt kisfiúnak

Mark Hamill még mindig szuper jó fej: jedi lovagként gratulált egy elszánt kisfiúnak

Ismerje meg Gradyt, a kis majmot, aki új reményt hozott a rákkal kezelt fiúknak

Ismerje meg Gradyt, a kis majmot, aki új reményt hozott a rákkal kezelt fiúknak

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Mindent bele: teszten a térbajnok családi autó, a Peugeot Rifter

Mindent bele: teszten a térbajnok családi autó, a Peugeot Rifter

Visszavonul Edita Gruberová

Visszavonul Edita Gruberová