szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvény kétharmados részét 255 igen és 90 nem szavazattal, a feles részét 254 igen és 91 nem vokssal fogadta el.

Megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, új, háromtagú testület jön létre új jogosítványokkal; nő az MNB felügyelőbizottsága díjazása; módosul távközlési cégek különadó számítása, az energiaellátókra is sávosan progresszív adótáblát alkalmaznak.

Az Országgyűlés a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvény kétharmados részét 255 igen, és 90 nem szavazattal, a feles részét 254 igen és 91 nem vokssal fogadta el. A jogszabály - a salátatörvény hatályba lépésével - jogutód nélkül megszünteti a Költségvetési Tanács (KT) titkárságát, az új, háromtagú testületnek új jogosítványokat ad. A KT a jövőben a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll; a jelenlegi KT-tagok megbízatása megszűnik.

A salátatörvény változtat a cégek különadó-számításán úgy, hogy a távközlési tevékenységet végző cégek adómentességét 100 milliós adóalapról 500 millióra emeli, az energiaellátóknál pedig sávosan progresszív táblát alkalmazna. Az energiaellátókra is sávosan progresszív adótáblát kell alkalmazni a jelenlegi lineáris adókulcs helyett, annak érdekében, hogy az adó jobban igazodjék az adóalanyok teherviselő képességéhez.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Podcaster lesz Áder János

Podcaster lesz Áder János

Már le is töltheti telefonjára az iPhone 12 háttérképeit

Már le is töltheti telefonjára az iPhone 12 háttérképeit

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője