szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rogán Antal, a Fidesz gazdaságpolitikai kabinetvezetője csütörtökön, a jövő évi büdzsé záróvitájában azt mondta: a 2011. évi költségvetés lesz az elmúlt húsz évben az első, amely 3 százalék alatt tartja az államháztartási hiány mértékét.

Rogán Antal aláhúzta: a jövő évi lesz az elmúlt tíz évben pedig az első olyan költségvetés, amely érdemben csökkentheti az államadóságot. A költségvetés szakít a megszorítások politikájával - fogalmazott.

A fideszes politikus azt követően beszélt, hogy a szocialisták a kormány elmúlt fél éves intézkedéseit szimbolizáló dobozokat, "karácsonyi csomagokat" tettek le a kormányoldali képviselők elé az ülésteremben. Rogán Antal erre a lépésre reagálva reményének adott hangot, hogy a szocialista képviselők a "nokiás dobozokat" is visszahozták.

Kitért az "elmúlt 8 év örökségére is", azt mondta: az alatt az idő alatt az államadóság 2,5 szeresére növekedett, ezt az óriási terhet, a hátrahagyott romhalmazt kellett eltakarítani 2010-ben, és ahelyett kell 2011-ben valami újat építeni.

A kormány mozgásteréről úgy vélekedett: egy fillérrel sem költhetett többet, mint amennyi bevételre szert tett, ilyenre nem volt példa Magyarország költségvetési gazdálkodásának elmúlt 20 évében.

A vitában Szekeres Imre (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányváltás előtt az ország kezdett kilábalni a válságból, nőtt az ország iránti bizalom, a kockázati felár 1,7 százalékos volt, ezt a kormányoldal fél év alatt megduplázta, mert ma Magyarország 3,6-4 százalék közötti felárral jut hozzá a hitelekhez. Ez ennek a fél évnek a valódi teljesítménye - fogalmazott. Szerinte az ország 2012 újabb eladósodás elé néz - szögezte le.

Volner János (Jobbik) szerint bár a kormányoldal forradalmi változásokat és pótköltségvetést ígért a választások előtt, de ezekről szó sincs, mert olyan költségvetés nyújtottak be, amelyben a sarokszámok nem változtak. Úgy vélekedett: a jövő évi büdzsében a Gyurcsány-Bajnai-kormány megszorításait viszik tovább egy az egyben.

Scheiring Gábor (LMP) szerint sincs szó forradalmi változásokról, mert a költségvetés az elmúlt 20 év hamis, bukott politikáját folytatja. Példaként említette, hogy forrásokat von el az oktatástól és az egészségügytől. Hozzátette: ami forradalmi, az a demokráciát felszámoló lendület.

Ezt követően az elnöklő Kövér László jelezte, hogy csak azoknak adja meg a szót a házszabály értelmében, akik a zárószavazás előtti módosító indítványokhoz szólnak hozzá.

A felszólaló Novák Elődtől (Jobbik) és Burány Sándortól (MSZP) végül a házelnök a házszabály értelmében megvonta a szót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Januárban szavaznak az áramlopási ügy miatt lemondott erzsébetvárosi képviselő utódáról

Januárban szavaznak az áramlopási ügy miatt lemondott erzsébetvárosi képviselő utódáról

Az autógyárak kibírják a válságot, de a beszállítóik egyre nagyobb bajba kerülnek

Az autógyárak kibírják a válságot, de a beszállítóik egyre nagyobb bajba kerülnek

Drága kellemetlenség: foltot hagy az iPhone 12 töltője az Apple-féle tokokon

Drága kellemetlenség: foltot hagy az iPhone 12 töltője az Apple-féle tokokon