szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyebek mellett a Paksi Atomerőmű esetleges bővítésére és a 4-es metró fejlesztésére is hatással lehet a Mol-pakett visszaszerzése.

Magyarország kedden visszavásárolta 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól. A Szurgut még 2009-ben vette meg a Mol-csomagot az osztrák OMV-től 1,4 milliárd euróért. A Szurgutnyeftyegaz, amely februárban még azt  jelezte, nem kíván megválni a részesedésétől, korábban több pert is indított a Mol ellen, mert tulajdonrészét eddig nem jegyezték be a magyar cég részvénykönyvébe, így a fontos döntéseket meghozó közgyűléseken sem tudott szavazni az orosz cég. A pereket az orosz cég elvesztette, így több évig úgy volt tulajdonrésze a Molban, hogy nem befolyásolhatta annak irányítását. A részesedését egyes információk szerint korábban azért nem jegyezték be a Mol-részvénykönyvbe, mert az orosz vállalat nem tárta fel hitelt érdemlően a tulajdonosi hátterét.

Április elején Keskeny Ernő, a Magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság magyar alelnöke kifejtette: a kétoldalú kapcsolatokban a legfőbb gondot az örökölt ügyek jelentik, a leglátványosabb a Szurgutnyeftyegaz Mol-os részesedése. Akkor azt mondta, a magyar fél javasolta, hogy mielőbb kezdődjenek konzultációk a 2014 végén lejáró hosszú távú gázszállítási szerződés megújításáról. Beszélt arról is, hogy a paksi atomerőmű felújítása iránt az oroszokon kívül amerikaiak, japánok, finnek, dél-koreaiak és franciák is nagyon érdeklődnek, de "az orosz ajánlat nyilván erős lesz". "Reméljük, nem az az ára ennek a kompromisszumnak, hogy ezért cserébe kell majd az új paksi blokkokat orosz cégekkel építtetni" - vetette felezzel kapcsolatban az  LMP-s Jávor Benedek a kormánybejelentésre reagálva. Emlékeztetett rá, hogy a Szurgutnyeftyegaz az elmúlt időszakban nem mutatott hajlandóságot a Mol-részvények értékesítésére, és leszögezte, nem igaz, hogy az állami Mol-részvényvásárlástól javul Magyarország energiabiztonsága, viszont 500 milliárd forinttal nő az államadósság.

Mindez azért is érdekes, mert Martonyi János külügyminiszter korábban arról beszélt, hogy Magyarország egy csomagban szeretné megoldani az összes nyitott kérdést Oroszországgal, amire az orosz fél korábban hajlandóságot mutatott. Akkor a Szurgutnyeftyegaz ügye mellett a nyitott kérdésekhez tartozott a Malév-tartozás, a Paksi Atomerőmű rekonstrukciója és esetleges bővítése mellett a 4-es metró fejlesztésében való orosz részvétel és a széles nyomtávú vasútvonal magyarországi bővítésének, továbbá, a 2014-ben lejáró földgázszállítási megállapodás meghosszabbításának kérdése. Márpedig a „csomagos kezelésre” Moszkva hajlandóságot is mutatott. A kérdés tehát most az, hogy a Mol-csomag visszavétele mennyiben befolyásolja majd ezeket az ügyeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/Hírszerző Gazdaság

Fellegi: 1,88 milliárd euróba került a Mol-pakett

A magyar állam 1,88 milliárd euróért, azaz 500 milliárd forintért szerezte vissza a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt az orosz Szurgutnyeftyegaz - jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. A vásárlást az IMF hiteléből fedezi az állam.

hvg.hu Gazdaság

Mol-csomag: a részvényesek örülhetnek is, meg nem is Orbánék akciójának

A Szurgut Mol-részvénycsomagjának magyar államhoz kerülése enyhén pozitívan értékelhető a Mol részvényeseinek szempontjából, hiszen a Szurgut mindig is elégedetlen volt a Mol-pakett miatt, hiszen részvényesi jogait nem tudta gyakorolni, a részvénykönyvbe nem jegyezték be, így reális kockázatnak mutatkozott az, hogy a Mol hátrányos megítélése alá essen az orosz piacon - írja rövid elemzésében a Portfolio.hu.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Orbán: visszaszereztük a Mol ötödét az oroszoktól

Magyarország kedden visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter szerint a csomag 1,88 milliárd euróba került, a tranzakciót a bejelentés szerint a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozzák.

Macaulay Culkin apa lett

Macaulay Culkin apa lett

„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

Felfüggesztette a bíróság a lengyel vidéki sajtó felvásárlásáról szóló döntést

Felfüggesztette a bíróság a lengyel vidéki sajtó felvásárlásáról szóló döntést