szerző:
hvg.hu/MTI

Magyarország kedden visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter szerint a csomag 1,88 milliárd euróba került, a tranzakciót a bejelentés szerint a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozzák.

Mihályi: IMF-pénzből nem

Több mint csúsztatás, hogy az IMF-pénzből vette meg Magyarország a Mol-részvényt az oroszoktól, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank tartaléka erre nem használható, az MNB nem folytathat tőzsdei ügyleteket – hangsúlyozta a Megbeszéljükben Mihályi Péter közgazdász, aki szerint ez kommunikációs fogás, amit azonban valószínűleg ki fog kérni magának az IMF. A tranzakció Orbán Viktor korábbi lépésének korrigálása - jelentette ki. 2000-ben az első Orbán-kormány idején befagyasztották a gázárakat, amitől zuhanni kezdtek a Mol-részvények, a cég sok száz milliárdos veszteséget szenvedett. Az osztrákok éltek is az alacsony árfolyam kínálta lehetőségekkel, és bevásároltak magyar Mol-papírokból, amin aztán 16 százalékot nyertek azzal, hogy eladták az oroszoknak. Mi ezt most tőlük 34 százalékkal többért vásároltuk vissza. Nem biztos, hogy ez volt a megfelelő pillanat 500 milliárddal növelni az államadósságot - vélekedett.

A kormányfő szerint ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt, egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást. Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton, egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása - fogalmazott Orbán Viktor, aki kijelentette: "nemzetstratégiai szempontból egyik legjelentősebb és közép-európai szinten is meghatározó nagyvállalatunkat most sikerült biztonságba helyeznünk".

A kormányfő közölte: Magyarország és Közép-Európa megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése. "Erős magyar és erős közép-európai vállalatokra van szükség, hogy a XXI. században versenyképes legyen a régió és Magyarország. A Mol ilyen vállalat" - mondta.

A vételár 500 milliárd, az IMF-hitelből fedezik

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter később bejelentette, hogy a Mol-csomagot 1,88 milliárd euróért szerezte vissza a magyar állam az orosz cégtől. "A részvényvásárlást a magyar állam a már korábban lehívott IMF-hitelből finanszírozza, így a tranzakció nincs közvetlen hatással a magyar államadósság mértékére, vagy a költségvetési hiány szintjére" - hangsúlyozta Fellegi a minisztérium közleménye szerint. A vásárlást várhatóan augusztus végéig lezárják. Piaci megállapodás született áprilisban, aminek a szövegezése mostanra zárult le - tette hozzá Fellegi, aki szerint nem csomagban történt a megállapodás, a részvénycsomagért semmi mást nem adtak az oroszoknak, csak a vételárat.

Orbán Viktor mai bejelentése közben. Visszaszerezték
©

A részvénycsomag egy később kijelölendő állami vállalathoz kerül majd - jelezte a miniszter, aki szerint a kormány támogatja a Mol stratégiáját és menedzsmentjét. A mostani ügylet kapcsán módosítani kell a költségvetési törvényt a forrás átcsoportosítás miatt - tette hozzá Fellegi, aki elmondta, a Szurguttal aláírt megállapodást az Országgyűlésnek is jóvá kell hagynia. A Fellegi-tájékoztató előtt még a Bloombergre hivatkozva a Napi Gazdaság azt írta, hogy a Magyar Fejlesztési Bank 500 millió eurós kötvénykibocsátást tervez, feltehetően ebből fizethetnék ki a Mol-csomag árát.

A Mol részvényeinek kereskedését kedden nem sokkal 13 óra után függesztették fel a Budapesti Értéktőzsdén egy árfolyambefolyásoló információ várható bejelentése miatt. A felfüggesztés előtt a részvények kedden több mint 4 százalékkal, 910 forinttal 23 310 forintra drágultak.

A Szurgutnál hallgatnak a tranzakcióról

A Szurgutnyeftyegaz sajtóosztályán kedden az MTI kérdésére nem kommentálták Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését. Az orosz cég, amely februárban még azt  jelezte, nem kíván megválni a részesedésétől, korábban több pert is indított a Mol ellen, mert tulajdonrészét eddig nem jegyezték be a magyar cég részvénykönyvébe, így a fontos döntéseket meghozó közgyűléseken sem tudott szavazni. A pereket a Szurgut elvesztette, így több évig úgy volt tulajdonrésze a Molban, hogy nem befolyásolhatta annak irányítását. A részesedését egyes információk szerint korábban azért nem jegyezték be a Mol-részvénykönyvbe, mivel az orosz vállalat nem tárta fel hitelt érdemlően a tulajdonosi hátterét.

Orbán Viktor és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója Csanádpalotán az Arad és Szeged közötti földgázvezeték átadásán
©

A Szurgut még 2009-ben vette meg a Mol-csomagot az osztrák OMV-től 1,4 milliárd euróért. Bevásárlásának előtörténete egyébként még a 2000-es évek elején kezdődött, amikor az OMV Mol-részvényeket kezdett vásárolni, ezt követően pedig hosszú éveken keresztül 10 százalékos részesedéssel bírt a hazai vállalatban - írta a Portfolio.hu. Az újabb jelentősebb ugrásra 2007-ben került sor, ekkorra a Megdet Rahimkulovtól vásárolt jelentős Mol-pakettnek köszönhetően már 21 százalékos részesedéssel bírt az OMV a Molban.

A Mol és a Szurgutnyeftyegaz különös együttléte egyik félnek sem volt igazán kívánatos. A Molnak kellemetlen volt, hogy egyik legnagyobb tulajdonosával kibékíthetetlen vitában áll, ráadásul ez a helyzet veszélyeztethette alapanyagellátását. A Szurgut viszont vásárolt valamit igen sok pénzért, amit nem használhatott a szándékai szerint, s a helyzet ráadásul megalázó is volt számára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Trump cáfolja Fethullah Gülen kiadatását

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Nemzetek Ligája - Portugáliában lesz a négyes döntő

Nemzetek Ligája - Portugáliában lesz a négyes döntő

Megszokta már a Windows felületét? Jön a változás, lecseréli a Microsoft

Megszokta már a Windows felületét? Jön a változás, lecseréli a Microsoft

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt