szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság elnöke és gazdasági biztosa kedd este közös közleményben üdvözölte a francia elnöknek és a német kancellárnak a szorosabb európai gazdasági integrációra vonatkozó "megállapodását", amely szerintük lépés az eurózóna jobb irányítása felé.

Az eurózónát sújtó adósságválság megoldásának sürgető volta miatt Nicolas Sarkozy és Angela Merkel tanácskozást tartott kedden Párizsban. Komoly tervekben állapodtak meg, egyebek között abban, hogy a szorosabb gazdasági együttműködés jegyében egy új intézményt, egyfajta gazdasági kormányt kell felállítani, és valamennyi euróövezeti tagország alkotmányjogi rendszerében be kell vezetni a kiegyensúlyozott államháztartás követelményét. A "gazdasági kormány" az euróövezet vezetőiből állna, és évente legalább kétszer tanácskozna. A két ország javaslatot tesz az Európai Uniónak a pénzügyi tranzakciókat terhelő közös adónem bevezetésére – jelentették be.

José Manuel Barroso bizottsági elnök és Olli Rehn gazdasági biztos közleménye szerint a tervbe vett rendszeres csúcstalálkozók hozzá fognak járulni a "stabilabb és erősebb politikai vezetés" megteremtéséhez. Az adósságfék alkotmányba foglalása pedig egy újabb erős politikai elköteleződés a közpénzügyek hosszú távú fenntarthatósága mellett. A pénzügyi tranzakciókat terhelő közös adó kulcsfontosságú biztosítéka volna annak, hogy a pénzügyi szektor igazságosabban járuljon hozzá az állami költségvetésekhez – olvasható a közleményben.

©

Ausztria az Európai Unió szorosabb integrációja érdekében sem hajlandó teljesen lemondani arról, hogy maga határozza meg gazdaságpolitikáját – jelentette ki az osztrák állami televíziónak nyilatkozva Maria Fekter, a bécsi kormányban az Osztrák Néppártot képviselő pénzügyminiszter. Nem szabad megengedni, hogy Brüsszel egyedül határozza meg az osztrák gazdaság- és pénzügypolitikát. "Az erről szóló megállapodás még nagyon messze van" – tette hozzá. Nem derült ki, hogy az osztrák miniszter mikor adta az interjút, de az a televíziónak a párizsi megállapodásról szóló beszámolójában szerepelt.

Az Ö1 osztrák rádióadó órákkal korábban sugározta a miniszternek egy másik nyilatkozatát, miszerint az osztrák kormánypártok ellenzik a közös euróövezeti eurókötvények kibocsátását. Ez "több milliárd eurójába" kerülne Ausztriának, ugyanis azonnal megugrana a kamatszint. "Az euróövezet közös gazdasági és költségvetési politika nélkül még nem elég érett az eurókötvényekhez" – mondta. Fekter hozzátette: egyelőre nem látja a jeleit annak, hogy a tagállamok a gyakorlatba is átültetnék a közös gazdasági kormányzásra vonatkozó javaslatokat. Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke már korábban elutasítóan nyilatkozott a közös eurókötvények tervéről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán