szerző:
MTI/Napi Gazdaság
Tetszett a cikk?

A Napi Gazdaság szerint annyi biztos, hogy az iparág pro és kontra lobbizik, mivel a hagyományos füstszűrős terméket gyártók jelenlegi érdeke eltér a sodródohányt gyártóéktől.

Egyelőre titok a cigarettára vonatkozó jövedéki adó az őszi parlamenti ülésszakra elkészülő új tervezetének tartalma - írja a keddi Napi Gazdaság. A gazdasági napilap szerint annyi biztos, hogy az iparág pro és kontra lobbizik, mivel a hagyományos füstszűrős terméket gyártók jelenlegi érdeke eltér a sodródohányt gyártóéktől.

A nemzetgazdasági tárca által elkészített korábbi tervezetet, amely több lépcsőben emelte volna a termék jövedékiadó-tartalmát, épp azért vonta vissza a kabinet, mert ahhoz olyan módosító javaslatok érkeztek, amelyek nagyobb előnyhöz jutatták volna a sodródohányokat. Ez pedig a fogyasztást az olcsóbb, alacsonyabb adótartalmú termékek felé terelte volna, ami viszont az államháztartásnak nem kedvezne. A minisztérium a visszavont törvénytervezet után azt közölte, hogy őszre új anyagot készít.

A 45 napos bejelentési határidőt figyelembe véve a készülő új jövedékiadó-tervezet nyomán túl sok pénz már nem csoroghat idén a költségvetésbe, ám a minél nagyobb bevétel reményében akkor is gyorsnak kell lennie a minisztériumnak. Így nagy valószínűséggel a visszavont tervezethez nagyon hasonló kerül majd a parlament elé.

A Napi Gazdaság cikke szerint az sem kizárt, hogy a visszavont tervezetet nyújtják be újra, kérdés, hogy a minisztériumnak sikerül-e háttéralkukat kötni a Fidesz-frakcióban, hiszen a tervezet legnagyobb ellenlábasai a frakció prominensei voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját