szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetgazdasági Minisztérium működött közre annak a zárószavazás előtti módosító javaslat elkészítésében, amely a dohánytermékek jövedéki adójának idei emelését visszavonta – derül ki Balsai István a TASZ-nak írt leveléből.

Nem a dohánylobbi erejére hivatkozott Balsai István a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatigénylésére írt válaszában. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottság elnökének ismeretei szerint a dohánytermékek jövedéki adójának idei emelésének utolsó pillanatban történő visszavonásában a tervezetért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes szakmai osztályai működtek közre. Balsai eddig azzal indokolta az évi 20 milliárd forintos adóbevétel-kiesést eredményező módosítást, hogy a dohánylobbi erősebb volt.

©

Június elején a Nemzetgazdasági Minisztérium nyújtotta be a pénzügyi törvények módosítására vonatkozó javaslatát, amely a vágott dohány adóemelését is tartalmazta. A zárószavazás előtti órákban azonban az alkotmányügyi bizottság felpuhította az erdeti javaslatot.

Balsai előbb a dohánylobbi erejét emlegette az Indexnek, később Lázár János is azt mondta, hogy a minisztérium fújta le az adóemelést. A hvg.hu kérdésére, miszerint miért volt szükség a módosításra, a gazdasági tárca megismételte eddigi álláspontját: a törvényjavaslathoz érkezett, megszavazott képviselői módosító indítvány értelmében a cigaretta és a fogyasztási dohány adója közti különbség jóval kisebb mértékben csökkent volna, ezért alkalmatlan lett a törvényjavaslat eredeti céljainak elérésére. A kérdésre az őszi adócsomagban térnek vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyelőre nem adja le a Zacher-interjú második részét a Szabad Európa, mert az elsőre kiakadtak a minisztériumban

Egyelőre nem adja le a Zacher-interjú második részét a Szabad Európa, mert az elsőre kiakadtak a minisztériumban

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

A rendíthetetlen hűségét ünnepelték – eltemették Fülöp herceget

Már elektromos autót is gyártunk, megérkezett a Mercedes EQB

Már elektromos autót is gyártunk, megérkezett a Mercedes EQB