szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emeli az energiatakarékos izzók árát Európa két vezető gyártója, a német Osram és a holland Philips.

A gyártók indoklása szerint ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy szeptember 1-jétől már csak a 40 wattos és az ez alatti teljesítményű hagyományos izzók lesznek forgalomban az Európai Unióban - a többit már kivonták -, az ok az, hogy nagyon megdrágultak a gyártáshoz szükséges nyersanyagok.

©

Az Osram szóvivője szerint a felhasznált ritkaföldfémek ára 700 százalékkal ment fel egy év leforgása alatt. Ezekből évente 160 ezer tonnát termelnek, 97 százalékot Kína állít elő, de korlátozza a kivitelt, ami árrobbanást okozott. A világban végbemenő technológiaváltás miatt jelentősen növekszik a kereslet, és ezért nem kizárt, hogy egyes ritkaföldfémekből akár hiány is lehet a következő években.

Az Osramnál 25 százalékig terjedő mértékben lesznek drágábbak az energiatakarékos izzók és fénycsövek, a Philipsnél 20-25 százalékos áremelés várható. Döntően a kereskedőktől függ, hogy az emelést áthárítják-e a fogyasztókra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatér a Renault 5-ös

Visszatér a Renault 5-ös

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Megérkezett Kínába a koronavírus eredetét kutató tudóscsoport

Megérkezett Kínába a koronavírus eredetét kutató tudóscsoport