szerző:
hvg.hu

Nagyjából tízmilliárd forint lehet az ócsai devizahiteles telep teljes költsége az illetékes helyettes államtitkár szerint. Ez kevesebb a kormány által várt összegnél, de visszaosztva egy ház még így is nagyjából 20 millió forintot kóstál. Pedig a kormány a piacon negyedennyiért is vehetne lakásokat a fizetésképtelen adósoknak, és korábban az is elhangzott, hogy ha valahol az építési ár alatt lehet venni lakásokat, akkor inkább a vásárlást helyezik előtérbe.

Nagyjából 150 ezer forintért épülhet meg egy lakás négyzetmétere az ócsai devizahiteles telepen – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium településrendezési és építésügyi helyettes államtitkára egy szerdai háttérbeszélgetésen. A helyettes államtitkár hozzáátette, ez nagyságrendileg megfelel a felsőzsolcai házak nettó építési költségének, ami 137 ezer volt négyzetméterenként.

A kabinet augusztus elején döntött arról, hogy Ócsa-Alsópakonyon, 132 hektáros egybefüggő állami földterületen ötszáz darab 40-80 négyzetméteres házat épít fel azoknak a lakáshiteleseknek, akiket kilakoltatnak otthonukból. A 150 ezer forintos négyzetméterár alapján az ötszáz ház felépítése körülbelül 4 milliárd forintra jönne ki, ami megfelel a Belügyminisztérium által korábban közölt összegnek.

Csakhogy ez az összeg, mint arról korábban beszámoltunk, valószínűleg nem tartalmazza a házak közművesítésének és a hozzájuk tartozó infrastruktúra kiépítésének költségeit. Az ócsai telep teljes költsége 15 milliárd forint körül alakulhat – derül ki abból a jelentésből, amit a kormány az Európai Bizottságnak küldött júliusban, a túlzott deficiteljárás keretében.

Ócsa - Alsópakony
©

A hvg.hu kérdésére Szaló Péter úgy vélte, hogy ha minden költséget beleszámolnak, akkor sem megy 10 milliárd forint fölé a teljes telep ára. A hvg.hu korábban rámutatott, hogy a 15 milliárdos teljes költséggel számolva 30 millió forint lesz az ócsai telep egy házra eső összköltsége. Ha a helyettes államtitkár által említett összeggel számolunk, akkor is 20 millió forintról van szó. Márpedig a Nemzeti Eszközkezelő Társaság ennek a negyedéért, vagy akár még kevesebbért is vásárolhatna vidéken lakásokat.

Miért építünk, ha olcsóbb lenne megvenni?

Szaló Péter elmondta, a kormány úgy döntött, hogy ha valahol az építési ár alatt meg lehet venni lakásokat, akkor a vásárlást kell előtérbe helyezni. A hvg.hu kérdésére azonban, hogy akkor miért építenek lakásonként 20 millióért egy új települést, kitérő választ adott. A helyettes államtitkár szerint „a kormány nem küldheti el a fizetésképtelen adóst bármely olyan településre, ahol épp talált neki megvásárolható lakást”. Ez persze nem válaszolja meg a kérdést, hogy az Ócsára költözés mennyiben teremt más helyzetet.

A helyettes államikár azt is közölte, hogy az ócsai telep közelében munkalehetőséget is terveznek. Az ezer négyzetméteres telkek lehetővé teszik, hogy változtassanak életmódjukon az odakerülő családok, és például gazdálkodásból egészítsék ki a családi kasszát. Szaló hangsúlyozta, hogy ez az életmódváltás fontos eleme a kormány tervének, és ebből a szempontból a telep amolyan "mintatelepülés" lesz.

Start szeptember közepén

Ha minden a menetrend szerint megy, szeptember 15-én már kiírják a közbeszerzést az ócsai telep megépítésére. Szaló Péter elmondta, hogy feszes koordinációra lesz szükség a rövid határidő miatt, ezért egy főberuházóra, csomagban írják ki a pályázatot. Ezzel szeretnék elkerülni, hogy a kivitelezésben részt vevő vállalkozók esetleges vitái miatt csússzon a beruházás.

Az építkezést a lehető legnagyobb részben közmunkával akarja megvalósítani a kormány. Azonban a közfoglalkoztatásról szóló kormányrendeletek szerint vállalkozások nem alkalmazhatnak közmunkásokat. Emiatt a közmunkásokat erdőtelepítésre rendelné ki a kormány, de részt vehetnének az előkészítő tereprendezésben vagy árokásásban is – mondta a helyettes államtitkár. A közmunkákat nem a vállalkozás, hanem az állam végezné, partnerségben a magáncéggel.

Ha az év végéig minden előkészítés lezárul, akkor jövő év elején elkezdődhetnek az építkezések. A betelepülők fogadására Ócsának is fel kell készülnie: általános iskolája van, de bölcsődéje nincs a településnek. És az óvodát is bővíteni kell, amire pályázni fog az önkormányzat. Ehhez a Belügyminisztérium a mai napon kiír egy tervpályázatot (ez elérhető lesz a BM honlapján), amiről október közepén lesz döntés. Az intézményfejlesztést december 31-ig kell lebonyolítani.

Korszerű lesz a telep

Mivel az alsópakonyi vízbázis magántulajdonban van, a minisztérium végül úgy döntött, hogy az ócsai közmű-gerinchálózathoz csatlakoztatják a devizahiteles telepet. Az Ócsára vezető út mellett kerékpárutat építenek, hogy az új telepesek könnyebben bejussanak a településre. A csatornahálózatról még nem született döntés.

Szaló Péter elmondta azt is, hogy korszerű és környezetbarát lesz a telep: lesz energiaerdő, megújuló energiára épített fűtés és mobilinternet-csatlakozási lehetőség is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Máriás Leonárd Gazdaság

Közmunka kisokos: így működik majd Orbánék falansztere

Bárkiből lehet közmunkás, és az ország bármely pontjára elvihetik, akár hónapokra is. Mi van, ha nem vállalja, vagy megbetegszik? Mikortól érvényesek az új szabályok? Kit dolgoztathatnak és kik parancsolgathatnak majd? És milyen munkák jöhetnek számításba? A hvg.hu kisokosában ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat.

250 milliárd forinttal verték át az ukránokat

250 milliárd forinttal verték át az ukránokat

Pont a kínai kormány mondja, hogy igazságtalan, ha a Facebook blokkolja a fiókjait

Pont a kínai kormány mondja, hogy igazságtalan, ha a Facebook blokkolja a fiókjait

Fülke: Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye

Fülke: Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye

Nem találtak sugárfertőzést az arhangelszki orvosoknál, legalább is ez a hivatalos verzió

Nem találtak sugárfertőzést az arhangelszki orvosoknál, legalább is ez a hivatalos verzió

Kövér László: Kommunista találmány, hogy a politika és a vallás két különböző dolog

Kövér László: Kommunista találmány, hogy a politika és a vallás két különböző dolog

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak