szerző:
Máriás Leonárd

Harmincmillió forint közpénzt emészt fel házanként az Ócsa közelébe tervezett lakáshiteles látványtelepülés. Pedig a kormány – ha már erre költi – tizedennyiért is vehetne házakat a bajba jutott adósoknak, és így 3500-zal több bajbajutott családot menthetne meg. Ezzel a kabinet is tisztában van.

Harmincmillió forint is lehet az Ócsa mellett felépülő lakáshiteles telep egy házra eső összköltsége – olvasható ki abból a jelentésből, amit a kormány az Európai Bizottságnak küldött júliusban, a túlzott hiány-eljárás keretében. A kabinet augusztus elején döntött arról, hogy Ócsa-Alsópakonyon, 132 hektáros egybefüggő állami földterületen ötszáz darab, 40-80 négyzetméteres házat épít fel azoknak a lakáshiteleseknek, akiket kilakoltatnak otthonukból. Mint az uniónak küldött beszámolóból kiderül, a szociális családiház-építés költségvetési terhe a kormány számításai szerint 15 milliárd forint lehet. Az 500 házra leosztva a magyar állam 30 millió forint közpénzt költ el házanként a magyar lakosság túlzott eladósodottságát szemléltető „látványtelepülésre”.

Ez a költség annak ellenére reális, hogy messze meghaladja az előzetes szakértői becsléseket, melyek szerint az ócsai házakat nagyjából 150-200 ezer forintos négyzetméteráron fel lehetne építeni. Ennek alapján egy 40 négyzetméteres ház 6-8 millió, vagy egy 50 négyzetméteres 7,5-10 millió forintba kerülne az államnak. Csakhogy az ócsai telep esetében ésszerűtlen kizárólag a négyzetméterárral számolni, mert ahhoz, hogy az üres szántóból egy-két ezer lakost befogadó települést varázsoljon a kormány, a házakon kívül sok mindent fel kell építeni. Rengeteg pénzbe kerül majd a közművek kiépítése és bekötése, emellett az új településre épülő utak, vagy például a beígért iskola- és a bölcsődebővítés is jelentős kiadásokkal járnak majd. Valószínűleg e kiadásokat hagyja figyelmen kívül az a belügyminisztériumi becslés, amely 4 milliárdra taksálja az ócsai akció összköltségét.

©

Tovább is van

Abból, hogy a kormány házanként 30 millió forintot költ 500 lakáshiteles család lakhatásának biztosítására, súlyos – és a pénzt befizető adófizetők számára valószínűleg kiábrándító – következtetések adódnak.

Ugyanis még akkor is negyedennyi lenne az egy ingatlanra jutó költség, ha a kormány – a „látványtelepülés” megépítése helyett – az 500 lakáshiteles családnak piaci áron vásárolna házakat Pest megyében (a kormány azért tartja fontosnak, hogy itt helyezze el a bajbajutottakat, mert itt lakik a legtöbb bajba jutott adós). A megyében a Duna House június-júliusi adatai szerint átlag 150-200 ezer forintos négyzetméteráron cserélt gazdát a legtöbb ingatlan, de nagyon jó eséllyel kaphatunk 100-150 ezer forintos négyzetméteráron is. Eszerint tehát egy 40 négyzetméteres lakás 6-8 millió, egy 50 négyzetméteres 7,5-10 millió forintba kerülne, az infrastruktúra pedig adott lenne.

Csakhogy a kormánynak még ennyit sem kellene költenie: az egy ingatlanra jutó kiadás kijöhetne az ócsai összeg tizedére, vagy még kevesebbre is. Nemsokára feláll ugyanis a Nemzeti Eszközkezelő, ami a bankokkal kötött megállapodás szerint a fővárosban és a megyei jogú városokban 55, városokban 50, kisebb településeken pedig 35 százalékos diszkonttal vásárolhatja majd meg a fizetésképtelen adósok ingatlanjait. Ez azt jelenti, hogy a költségvetésből legfeljebb 3-4 millió forintot kellene elköltenünk egy 40 négyzetméteres városi lakásra vidéken, kisebb településen még kevesebbet, 2-3 millió forintot kellene fizetnünk.

A kormány is tudja

A kormány döntése az ócsai telep mellett azért is meglepő, mert láthatóan tisztában van azzal, hogy a Nemzeti Eszközkezelővel sokkal kisebb kiadással is megúszhatná 500 család megmentését. Erről tanúskodik, hogy az említett túlzott hiány-jelentésben az uniónak arról számol be, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Társaság összesen 5 ezer adós ingatlanát vásárolja meg, jelentős diszkont mellett, így összesen mintegy 20,5 milliárd forint költségvetési kiadást jelenthet 2014 végéig. Eszerint a kabinet azzal számol, hogy szemben az ócsai 30 millió forintos kiadással, az eszközkezelő átlagosan 4,1 millió forintból menthet meg egy családot.

A pazarló koncepció alapján erősen kétséges, hogy a családok megmentése a kormány fő célja az ócsai építkezéssel. Ha ugyanis az eszközkezelő lakásvásárlásra használná fel a szociális családi házakra szánt 15 milliárdot, akkor 500 helyett több mint 3500 családnak biztosíthatna lakhatást.

A kormány egyetlen bajbajutott kezét sem engedi el

A kormány eleget tesz tavalyi ígéretének: nem engedi el a kezét egyetlen bajba jutott embernek sem, és biztosítja számukra a lakhatás és az újrakezdés lehetőségét – magyarázta a kormány Otthonvédelmi Akciótervét múlt héten tartott sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

 

Állítása azonban eddigi ismereteink fényében nem felel meg a valóságnak. A legfrissebb adatok szerint több mint 142 ezer jelzáloghitel-adós halmozott fel 90 napon túli tartozást. Ezeket a bedőlt hiteleket a bankok felmondhatják vagy már felmondták, majd az árverezési és kilakoltatási moratórium fokozatos feloldásával lehetővé válik a fedezetül szolgáló ingatlanok értékesítése.

 

Ha itt megállna a hitelesek számának bedőlése, a hvg.hu becslése szerint – a bankoknak engedélyezett kilakoltatási kvóták alapján – 57 ezer lakást árverezhetnének el 2014 végéig. Ha folytatódik a bedőlt hitelek szaporodása, az elárverezett lakások száma is magasabb lesz. Az eszközkezelő viszont csak 5 ezer lakást vesz meg, a többi kilakoltatott hitelesnek pedig marad az ócsai telep, de az összesen 500 családot fogadhat csak be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kiemelt beruházás lett az ócsai projekt

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította rendeletével a kormány a szociális családiház-építési program keretében Ócsa területén megvalósuló építési beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

MTI Itthon

Az ócsaiak egyelőre nem félnek

A folyamatos tárgyalások ellenére egyelőre nem lehet tudni, pontosan mikortól, hány ütemben és mennyi házat építtetne fel a kormány a hiteltartozásuk miatt bajbajutottaknak a Pest megyei Ócsa alsópakonyi részén. Az sem derült még ki, hogy a betelepülők miatt mennyire kell fejleszteni a város infrastruktúráját - mondta a település fideszes polgármestere szerdán.

Mennyiért tudná megvenni Trump Grönlandot?

Mennyiért tudná megvenni Trump Grönlandot?

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Az ELTE oktatója otthagyja a katedrát, és a momentumos Cseh Katalin kabinetfőnöke lesz

Az ELTE oktatója otthagyja a katedrát, és a momentumos Cseh Katalin kabinetfőnöke lesz

Már teszteli az Instagram az új funkcióit, hamarosan ezekre kattanhat majd rá

Már teszteli az Instagram az új funkcióit, hamarosan ezekre kattanhat majd rá

Megint felbukkant egy furcsa független jelölt Miskolcon

Megint felbukkant egy furcsa független jelölt Miskolcon

Ez ám a gólyahír: hét kisgólya nőtt fel egy fészekben

Ez ám a gólyahír: hét kisgólya nőtt fel egy fészekben