szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiltott támogatásnak minősíti a Malév állami feltőkésítését az Európai Unió − az erről szóló határozat a Napi Gazdaság értesülései szerint napokon belül megjelenik. A százmilliárd forintos állami segítség miatti uniós elmarasztalás a légitársaság végét is jelentheti.

Napokon belül nyilvános lehet az Európai Unió Malévvel kapcsolatos vizsgálatáról szóló jelentés, amelyet még a konkurens fapados légitársaságok kezdeményeztek egy évvel ezelőtt. A Napi Gazdaság információi szerint ebben tiltott állami támogatás miatt marasztalják el a magyar kormányokat, amelyek az elmúlt években 100 milliárd forint nagyságrendben juttattak állami forrásokat a bajba került és folyamatosan veszteséges légi cégnek.

Az uniós döntésnek az is lehet a következménye, hogy a 95 százalékos állami tulajdonban levő Malévnek vissza kell fizetnie az eddig kapott állami támogatást, amire a cég jelenlegi állapotában képtelen lenne. A nemzeti légitársaság sokmilliárdos adósságot és veszteséget görget maga előtt, ráadásul az elmúlt évtizedben több vezető irányítása alatt sem volt képes nyereségesen gazdálkodni.

A tavalyi évet 25 milliárd forintos veszteséggel zárta a légitársaság, idén pedig a legoptimistább becslések szerint is 8-10 milliárdos mínusz várható. Az elmúlt hónapok statisztikái azt mutatják, hogy sem utasszámban, sem a járatok töltöttségében nem tud a Malév csatlakozni a fellendülő turizmushoz, sőt, a "hazai pályán" − vagyis a budapesti nemzetközi reptéren − is egyre csökken a részesedése.

©

A megoldás egyes hírek szerint egy nagyjából a felére karcsúsított Malév lenne, amely 12 repülőgéppel és 400 dolgozóval működne a jelenlegi 1000 dolgozó és 24 repülőgép helyett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Egy új vizsgálatot látva valószínűleg egy dohányos sem akar többet mentolos cigit szívni

Egy új vizsgálatot látva valószínűleg egy dohányos sem akar többet mentolos cigit szívni

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet