szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy olasz cég székhelyének Magyarországra helyezése körüli jogvitában tartott tárgyalást az Európai Unió Bírósága szerdán.

A VALE Costruzioni nevű római cég terelte jogi útra az ügyet, miután Magyarországon a cégbíróság elutasította azt a kérését, hogy - tevékenységét és társasági létét Olaszországban megszüntetve - székhelyét Magyarországra helyezze át. A VALE Építési Kft. néven működő új cég jogelődjeként a tulajdonosok az olasz vállalatot kívánták feltüntetni a magyar cégnyilvántartásban.

A magyar cégbíróság arra hivatkozott, hogy a cégtörvény alapján nincs lehetőség egy nem magyar honosságú társaság bejegyzésére jogelődként. Az ügy ezt követően a Legfelsőbb Bíróság elé került, az pedig az Európai Bíróságtól kérdezi, hogy a vonatkozó magyar társasági jogi szabályozás összhangban van-e az uniós joggal.

Az előzetes írásbeli eljárásban, illetve a luxembourgi tárgyaláson mások mellett a két érintett ország kormánya, az Európai Bizottság és a felperes cég is kifejtette véleményét. A cég és az olasz kormány szerint a székhelyáthelyezést a szóban forgó esetben is lehetővé kell tenni, míg a magyar vélemény szerint az uniós rendelkezésekkel "nem ellentétes egy olyan tagállami szabályozás, amely az ilyen székhelyáthelyezés kapcsán nem teszi lehetővé a más tagállam joga szerinti jogelőd társaság cégnyilvántartásba történő bejegyzését, illetve az ilyen székhelyáthelyezést nem átalakulásként, hanem új társaság alapításaként kezeli". Az Európai Bizottság szerint az uniós cikkelyekkel "nem egyeztethető össze az olyan fogadó tagállami szabályozás vagy gyakorlat, amely megtagadja egy más tagállamban szabályszerűen létrehozott társaságtól, hogy a székhelyét a fogadó tagállamba helyezze át", ugyanakkor "nemzetközi átalakulás esetére a tagállamok előírhatják a belföldi átalakulásra vonatkozó társasági jogi rendelkezések alkalmazását".

Az ügy érdekessége, hogy három évvel ezelőtt fordított helyzetet tárgyalt az Európai Bíróság. Akkor a Cartesio Bt. Bajáról Olaszországba szerette volna áthelyezni a székhelyét, úgy azonban, hogy továbbra is magyar társaság maradjon. A magyar cégbíróság viszont elutasította a kérelmét, azzal az indokkal, hogy a magyar jog nem teszi lehetővé a kért székhelyáthelyezést, ami csak úgy lehetne kivitelezhető, ha a társaság Magyarországon megszűnik, és Olaszországban az olasz jog szerint újraalakul. Abban az ügyben az Európai Bíróság úgy ítélkezett, hogy a tagállamok megakadályozhatják a belső joguk szerint létrejött társaságokat abban, hogy székhelyüket egy másik tagállamba helyezzék át. A VALE-ügyben a következő lépés az ítélethirdetés lesz, de ennek időpontja még nem ismeretes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!