szerző:
MTI

A kormány célja, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben az emberek és az állam, illetve a vállalatok közösen viseljék az üzleti terheket és kockázatokat; a korábbi és a hétfőn bejelentett intézkedések is ezt az elképzelést tükrözik – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) budapesti rendezvényén kedden. A miniszter szerint nem a pénzintézeteket akarják büntetni a devizahitelezés miatt. "Ilyet csak a hülyék tesznek" – mondta Fellegi.

A miniszter az Erős állam és növekvő állami tulajdon a fokozott gazdasági szuverenitásért című előadáson üzletembereknek kifejtette: a kormány hiszi azt, hogy egy bizonyos szinten túl az embert terheli a felelősség, amiért elment a bankba hitelt felvenni, de a bankokat is terheli felelősség, amiért az emberek védtelenek voltak ebben a helyzetben. Hangsúlyozta: a cél nem az, hogy megbüntessék a pénzintézeteket. "Ez felelőtlen volna. Ilyet csak a hülyék tesznek" – mondta angol nyelven tartott előadásában a miniszter.

Fellegi Tamás beszédében kiemelte, hogy a magyar államadósságot a 80 százalék feletti szintekről sikerült 73 százalékra csökkenteni. "Ha vesszük a városok és a lakosság adósságát, akkor ez a szám eléri a 130 százalékot, ráadásul Magyarországon van a térségben a legnagyobb kitettség a devizahiteleknek, és ennek komoly kockázatai vannak" – mondta a miniszter. A politikus a kormány intézkedéseire utalva úgy fogalmazott: "Értem, hogy nagyon fájdalmasak a vállalatoknak, illetve a részvényesek elvárásainak nem felelnek meg, de tudomásul kell venni, hogy vége van annak az időszaknak, ahol van garantált nyereség". Ez a kormány teljes mértékben elkötelezett a terhek, a kockázatok és a veszteségek közös viselése mellett; ez volt a bankadó és a különadó mögötti elképzelés is – tette hozzá.

Fellegi Tamás beszédében kijelentette: "forró és eseménydús" ősz elé nézünk. Kifejtette: az alaptörvény 26 sarkalatos törvényét 2012-ig kell elfogadnia a törvényhozásnak. "Ezek mindegyike kétharmados többséget igényel (...) kicsi annak valószínűsége, hogy a közeljövőben ismét kétharmados többsége legyen valamely politikai erőnek, így ezek meghatározó jogszabályok lesznek" – tette hozzá. A miniszter elmondta: az elmúlt hét kétnapos kihelyezett kormányülésén, illetve az azt követő frakcióülésen hosszú távú tervek, az ország újjászervezéséről meghatározó döntések születtek. Hangsúlyozta: "biztosíthatom önöket, hogy a kormány nem változtat a meglévő irányon, követni fogja a több mint egy évvel ezelőtt kijelölt utat". A legfontosabb cél továbbra is a munkahelyteremtés és az arányos adórendszer kialakítása – tette hozzá.

©

Fellegi Tamás beszédében kiemelte, hogy a kormány fontosnak tartja, hogy az emberek döntsenek arról, hogyan költik el saját pénzüket. Az új arányos adórendszer mintegy 500 milliárd forintot hagy a lakosságnál – mondta a miniszter, aki sajnálatát fejezte ki, amiért ez a pénz nem tűnt elő a gazdaságban. "Reméljük, hogy a jövőbeli kormányzati intézkedésekkel elérhető ez a cél, hogy erősebb növekedést eredményezzenek a hazai megtakarítások" – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter.

A növekedési kilátásokkal kapcsolatosan elmondta: jóllehet a második negyedévi növekedési adatok némileg csalódást keltőek voltak, az elmúlt 4 negyedévet figyelembe véve van ok az óvatos optimizmusra. Több év lemaradás után végre az európai átlag felé közelít a magyar gazdaság növekedési üteme – mondta. Az üzletembereknek kiemelte: a külkereskedelmi többlet 6,5-6,6 milliárd euróval új történelmi csúcsra szökött, "és ebben látjuk az önök vállalatainak a szerepét". Organikus növekedés várható a hagyományos piacokkal folytatott kereskedelemben, de az igazán nagy kiugrási lehetőséget a keleti piacok, Oroszország és Kína jelentik – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy "a kormány hibákat is elkövet időnként, de a legnagyobb gond akkor van, ha nem vesszük észre ezeket és nem korrigáljuk őket" – fogalmazott a politikus, aki kiemelte, hogy a kormány alapvetően nyitott a vitára. "Bizonyos kérdésekben azonban az a kormány elhatározása, hogy nem vitatja meg előre, például a bankadót nem lehetett volna bevezetni, ha előtte tárgyalnak róla" – szólt a szakember.

A Mol-részvénypakett vásárlásával kapcsolatosan Fellegi Tamás elmondta, hogy a kormány működésének első napján világossá tette, hogy nem hagyja, hogy külföldi kormányok tulajdont szerezzenek stratégiai fontosságú magyar vállalatokban. "Vitatható, hogy pénzügyi szempontból mennyire volt jó lépés a részvényvásárlás, de geopolitikai szemmel érthető és racionális volt a kormány részéről" – fogalmazott a miniszter, aki kijelentette, hogy nincs itt az ideje az újabb Mol-részvények vásárlásának. A politikus szerint a kormány elérte a célját: elegendő politikai és gazdasági ereje van, hogy irányítsa a döntéshozatalt. Azonban a legnagyobb hibát akkor követné el a kormány, ha beleszólna a vállalatirányítási kérdésekbe – szögezte le.

Fellegi szerint a kormány még korántsem teljesítette energiapolitikai célkitűzéseit. Elsődleges megoldandó probléma, hogy a kormány nem irányítja az árak alakulását. "Rendelkezünk azzal a lehetőséggel, hogy a vállalatokat kötelezzük hatósági ár alkalmazására, de ez nem elegendő, mivel sokkot okoz, egy bizonyos szintig rontja az üzleti hangulatot, továbbá a kormány nem tud akkora hatást gyakorolni az árakra, mint amekkorát szeretne. A magyar kormány nincsen hatással hosszú távú gázszerződéseire, nincsen szerződéses viszonyban a gázellátó vállalatokkal, ami nagyon kedvezőtlen helyzetet teremt. Ha ebben akarunk valamit változtatni, akkor Düsseldorfban az E.On céggel, vagy Moszkvában a Gazprommal kell tárgyalnunk, és e tekintetben csak politikai lehetőségek állnak rendelkezésre – szólt a politikus.

Kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, hogy nincs a kormány tárgyalóasztalán az ingatlanadó esetleges bevezetése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Parragh László elárulta, mikor és hogyan változhat a kata

Parragh László elárulta, mikor és hogyan változhat a kata

Fucsovics edzőt váltott, magyar párossal folytatja

Fucsovics edzőt váltott, magyar párossal folytatja

Hétfőtől Budapesten látható Gábor Áron rézágyúja

Hétfőtől Budapesten látható Gábor Áron rézágyúja

Magyarország megakadályozott egy közös uniós jogállamisági nyilatkozatot

Magyarország megakadályozott egy közös uniós jogállamisági nyilatkozatot

Egyszerűen lehet érintőkijelzős laptop a telefonjából

Egyszerűen lehet érintőkijelzős laptop a telefonjából

Két prostituáltat is előállítottak a Borkai-ügy miatt

Két prostituáltat is előállítottak a Borkai-ügy miatt