szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztés olyan deviza alapú jelzáloghitelekre vehető majd igénybe, ami mögött lakóingatlan-fedezet van, vagy azoknál a deviza alapú hiteleknél, amiket az állam készfizető kezességgel garantál.

A jogszabály többek között leírja, hogy milyen szabályok mentén lehet 180 forintos svájci frank, 250 forintos euró és 2 forintos jenárfolyam mellett végtörleszteni.

Kedvezményes árfolyamon azok végtörleszthetnek, akik lakóingatlanra bejegyzett jelzálogalapú devizahitellel, vagy állami készfizető kezességgel nyújtott devizahitellel rendelkeznek. További feltétel, hogy a hitelnek az eredeti folyósítási árfolyama ennél nem lehetett magasabb: vagyis az, aki 180 forint svájci frank, 250 forintos euró, illetve 2 forint jenárfolyam fölött vette fel a hitelt, azok ezzel a lehetőséggel nem élhetnek.

A végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igénybejelentést 2011. december 31. napjáig kell benyújtani. Ebben az ügyfélnek vállalni kell a devizahitelhez tartozó számlatartozás kiegyenlítését. Ha ezeknek a feltételeknek a ügyfél eleget tesz, akkor a bank a kérvényt nem utasíthatja el, és 60 napon belül a a végtörlesztésre irányuló lezárást elő kell készíteni.

A bank költségtérítést és egyéb díjat vagy jutalékot a végtörlesztésért nem számíhat fel.

A korábban elhangzottakkal szemben azok a hitelszerződések nem kerültek bele a körbe, melyeket korábban a bankok felmondtak.

Ezek a fő pontok a végtörlesztéssel kapcsolatban a Rogán Antal átal benyújtott egyéni képviselői indítványban, mely egy salátatörvény-tervezet része, ami érinti a otthonvédelemmel kapcsolatos valamennyi jogszabályt. A törvény hétfőn lép hatályba, és 2012. április 1-jén hatályát veszti.

A tervezet más jogszabályokat is módosít, így például az állam elengedi az ajándékozási illetéket a megszűnt hitelkövetelések után, feltéve, hogy az adós és egy háztartásban élő hozzátartozói jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét. Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól az is, ha valaki a hiteladósok lakhatásának biztosításáról szóló törvény értelmében keletkezett jog érvényesítésével vásárol.

Adómentes az adósmentés körébe tartozók közüzemi tartozásának elengedése is, feltéve, hogy az adós és egy háztartásban élő hozzátartozói jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét. „Egyéb indokkal adómentes”, ha valaki az eszközkezelőnek adja át a lakását, és így megszűnik az adóssága, valamint, ha ugyanezen keretekben magánszemélynek adja el az ingatlant. Adómentes a végtörlesztésből származó megszűnt kötelezettség, feltéve, hogy az adós és egy háztartásban élő hozzátartozói jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét.

A törvény rögzíti azt is, hogy az adósmentés keretében az eszközkezelő, vagy a végtörlesztési keretében keletkezett ingatlaneladási-átadási eljárások (eladás, vétel, tulajdonjog bejegyzés, keletkezett jelzálogjog stb.) tárgyánál fogva díjmentes. A törvény azt is rögzíti, hogy az előtörlesztés esetén az előtörlesztett összeget a kölcsön előtörlesztéseként kell elszámolni (így a kamatfizetési kötelezettség csökken), az előtörlesztést pedig azon az árfolyamon kell elszámolni, amilyenen a hitelfelvétel történt. A törvény elfogadása utáni harmadik napon lép hatályba, és 2012 április 1-én hatályát veszti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az író idézeteivel plakátolták tele a III. kerületet

Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az író idézeteivel plakátolták tele a III. kerületet

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?