szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hitelezők elfogadták a Vegyépszer Hungária csődvédelmének 365 napos meghosszabbítását, vagyis egy évet kapott a társaság, hogy rendezze helyzetét - írja a gazdasag.hu híroldal. Ha ezt a bíróság is jóváhagyja, visszatérhet a piacra a vállalat, bár vélhetően nem olyan nagyságrendű cégként, mint korábban volt.

A Vegyépszer Hungária szerint a 2010-es év kedvezőtlen piaci viszonyai, a megrendült pénzügyi helyzet és az egyik legfőbb külföldi projekt ellehetetlenülése vezetett ahhoz, hogy a cég májusban csődeljárást kért maga ellen, bízva a lehetséges reorganizáció sikerében - írja a gazdasag.hu. A Vegyépszer Hungária a tavalyi évet 9,5 milliárd forint veszteséggel zárta, kötelezettségállománya megközelíti a 30 milliárd forintot.

©

A hitelezők korábban megszavaztak egy 180 napos, a közelmúltban pedig 365 napos moratóriumot a csődvédelem fenntartására, miután ekkora adósságállomány, és ennyi hitelező kezeléséhez idő kell - mondta Seprényi Sándor vezérigazgató. Ez azt jelenti, hogy egy évvel meghosszabbodhat a cég csődvédelme, vagyis jövő májusig van lehetőség a társaság pénzügyi helyzetének rendezésére. Mindeközben tárgyalnak a kintlévőségekről, igyekeznek a követeléseket érvényesíteni.

Ha a bíróság jóváhagyja a hitelezők által elfogadott moratóriumot, akkor megpróbálnak a piacon maradni, és pályázatképesek lesznek – mondta Seprényi. Terveik között szerepel, hogy újjászervezik a céget. Ezt azonban nem olyan nagyságrendben kell elképzelni, amekkora a fénykorban volt, de egy mérnöki-fővállalkozói társasággá át tudnak alakulni. A későbbi lehetőségeket a belső problémákon túl a piac helyzete is befolyásolja majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!