szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányzati számítások szerint a devizahitelesek 10-15 százaléka él majd a végtörlesztés lehetőségével, ez várhatóan 500 és 750 milliárd forintnyi hitelkiváltást jelent - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter MSZP-s képviselők írásbeli kérdéseire adott válaszában. A miniszter megerősítette: a kormány, ha kell, újabb intézkedéseket hoz a devizahitelesek érdekében.

Matolcsy György az MSZP által a nemzetgazdasági tárcához intézett 100 kérdésre adott válaszának egyikében elmondta, a végtörlesztők száma csak némileg módosul a 2011. október 10-ei törvénymódosítás miatt, amelynek értelmében, az előírt feltételek teljesülése esetén, a devizában folyósított és törlesztett hitelek is végtörleszthetőek forintban.

Egy másik kérdésre adott válaszában a nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy a kormány folyamatosan figyeli a devizahitelesek helyzetét, a bevezetett új konstrukciókat, és ha kell, haladéktalanul beavatkozik.

Mint írja - egy harmadik válaszban - a kormány a végtörlesztés lehetőségével élők pontos számának ismerete után dönt, hogy szükség van-e további intézkedésekre a devizahitelesek megmentése érdekében.

A miniszter utal a kormány egy október 12-ei sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozott döntésre, hogy a fizetési problémával küzdő, lakáscélú kölcsönnel rendelkező természetes személy kisebb forgalmi értékű és fenntartási költségű lakóingatlanba történő költözéséhez nyújtott lakáscélú kölcsönhöz kamattámogatást vehet majd igénybe. Hozzáteszi: folyik ezen szabályozás kidolgozása.

Matolcsy György megjegyezi azt is, hogy kidolgozzák és hamarosan az Országgyűlés elé terjesztik a referenciakamat szabályozását tartalmazó törvénytervezetet is, és emlékeztetett arra is, hogy a devizahitelesek 2011. december 30-áig jelezhetik, ha igénybe szeretnék venni a végtörlesztés lehetőségét.

Matolcsy az MSZP által feltett megszorításokkal kapcsolatos kérdésre azzal válaszolt"Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni, hogy a jövő évi „megszorításokról” nem tudok véleményt formálni, ilyeneket ugyanis a benyújtott költségvetési törvényjavaslat nem tartalmaz".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Nem mindig a vásárló jár jól az új jótállási szabályokkal

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Virtuális térben indul a davosi konferencia

Virtuális térben indul a davosi konferencia