szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 418 milliárd forint átcsoportosítását javasolja az MSZP a jövő évi költségvetésben. Szekeres Imre egy pénteki sajtóbeszélgetésen elmondta: többek között a 150 milliárd forintos országvédelmi alap forrásait, valamint az általuk feleslegesnek ítélt beruházások költségeit egyebek mellett szociális célokra, az államilag támogatott felsőoktatási helyek számának szinten tartására és az egészségügyben dolgozók bérének rendezésére költenék.

A szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője kifejtette: az országvédelmi alap létrehozásával a kormány egyedi döntéssel - a tartalék felhasználásának általános szabályaitól eltérően - határozhatna 150 milliárd forint sorsáról, ami elfogadhatatlan.

Ezért ezt az összeget, valamint az állampapírok értékesítéséhez kapcsolódó kommunikáció és az állami ingatlanfelmérés költségeit, különböző dologi kiadásokat, tanácsadói díjakat, továbbá a nem feltétlenül szükséges beruházások - például a debreceni stadionépítés - tervezett kiadásait más célokra fordítanák - ismertette.

©

Az MSZP így 43 milliárd forintot költene az egészségügyben dolgozók bérének rendezésére, a 2010-es szinten tartaná a kulturális intézmények támogatását és az állami finanszírozású felsőoktatási helyek számát, illetve ennek felhasználásával tenné lehetővé a hiányzó rendőri státuszok betöltését és őrizné meg a honvédelmi kiadások összegét.

Szekeres Imre ugyanakkor elmondta, hogy csak a szerintük bizonytalan célú országvédelmi alap forrásait használnák fel a fent említett - az MSZP szerint mindenképpen szükséges - kiadásokra, a központi és a fejezeti tartalékokat megtartanák. A szocialisták jövő szerdán nyújtják be költségvetési módosító indítványaikat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkel politikai klónja veszi át a CDU vezetését

Merkel politikai klónja veszi át a CDU vezetését

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?

Mi köze a vécétartályomnak az elsivatagosodáshoz?

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"