szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország nem tudja függetleníti magát a világgazdaság és az európai folyamatoktól, és ez annak is következménye, hogy az utóbbi évtized hazai gazdaságpolitikája kikezdte a fenntartható növekedésünk lehetőségeit - mondta a nol.hu-nak adott interjújában Surányi György, korábbi jegybankelnök.

Surányi úgy látja, elhúzódó válságra érdemes készülni. Azzal nem számol, hogy a válság globálisan ismét a 2008-2009-es mélypont közelébe süllyed, de azzal igen, hogy nem tér vissza a világgazdaság a válság előtti szintre.

- Olyan szerkezeti gyengeségek alakultak ki az utóbbi két évtizedben, a gazdaságpolitikai eszközöket annyira kimerítették a kormányok a válságkezelés első szakaszában, hogy a világgazdaság és a fejlett országok fejlődése nem tudja újra felvenni a válság előtti ütemet. Lassú növekedésre, stagnálásra, esetleg enyhe visszaesésekre számíthatunk - mondta a nol.hu-nak adott interjújában a volt jegybankelnök. Hozzátette: a régiónk számára ez azért nagy csapás, mert a gazdaságaink kicsik és nyitottak, ahol az export és beruházás jelentheti csak a felzárkózást, ám a főbb piacaink stagnálása miatt ezek a lehetőségeink beszűkülnek.

- S ha ez így van, akkor a beruházás sem mutathat dinamikus képet, a növekedési kilátások borúsabbá válnak - mondta Surányi György. A CIB Bank elnöke, az olasz Intesa Sanpaolo regionális igazgatója, párhuzamot vont a Lehman Brothers bukása és a görögországi helyzet között, és az is kategórikusan kijelentette: úgy látja, hogy a végtörlesztés nem segít a devizaadósokon, viszont a kormányzati manőver költségeit majd az adófizetőknek kell állnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján

Nagy segítséget kapnak a közlekedők a Google Térképtől, de csak a világ négy pontján