szerző:
hvg.hu/MTI

Új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat a kormány az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a Nemzetközi Valutaalappal - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A bejelentésre erősödött a forint és esett a magyar finanszírozási kockázat Londonban, a Valutaalap azonban közleményben tudatta, hogy Magyarországról nem érkezett felkérés tárgyalások megindítására. Az elemzők azt találgatják, pontosan mit jelenthet az "új típusú" együttműködés.

"Fordulóponthoz érkeztünk. Mostantól a növekedés fokozására kell összpontosítani. És ehhez minden elérhető eszközt igénybe kell venni" - írja csütörtök délutáni közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szerint az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdik a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről.

"A növekedéshez elsősorban a függetlenségünket kell megvédenünk. Azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti" - írja a közlemény, amely szerint "ezért jó eszköz lehet számunkra egy újfajta, már a saját érdekeink szerint berendezett gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel, amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli pénzügyi-gazdasági függetlenségünket".

Karikatúrapályázatunkra készült, a minap
©

A gazdasági tárca szerint az újfajta megállapodás - szemben a régivel - nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, "voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. Így lesz esélyünk a tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést" - teszi hozzá az NGM.

Erősödött a forint, nőtt a BUX, esett a magyar kockázat

A közlemény megjelenését követően erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz: a forint euróban 312-es jegyzésről 308-ra, svájci frankban 252-ről 249-re, dollárban 231-ről 228-ra, japán jenben 3,00-ról 2,96-ra erősödött. Nem sokkal később azonban enhyén gyengülni kezdett a forint, délután fél öt körül már 309 forint közelébe ért az euró. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 640,17 pontos, 3,83 százalékos emelkedéssel, 17 370,26 ponton zárt csütörtökön, míg délután fél háromkor még csak 0,89 százalékos pluszban volt.

Hirtelen esni kezdett a tárgyalások hírére a magyar kockázat is: a londoni CMA DataVision szerint a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 605,4 bázispontos előző záróról 576 bázispont környékére csökkent a csütörtöki késői londoni kereskedésben. Ez azt jelenti, hogy a magyar törlesztési leállás elleni határidős biztosítási tranzakciók éves árazása 10 millió euró magyar szuverén adósságra csaknem 30 ezer euróval lett olcsóbb az előző záróhoz képest.

Az IMF-nek lesznek feltételei

Védőhálót jelenthet Magyarország számára, ha megállapodást köt az IMF-fel, ismét vonzóvá teszi a forint eszközöket, erősödhet a forint és javul az ország finanszírozhatósága is a gazdasági elemzők szerint. Magyarországnak az IMF hitelére nem is lesz szüksége ténylegesen, a megállapodással a piacról is tudja magát finanszírozni. A tárgyalások megkezdése egyfajta gazdaságpolitikai irányváltást is előrevetíthet: az IMF-nek lehetnek feltételei, például a válságadók gyors kivezetése, a strukturális reformok felgyorsítása és a végtörlesztéshez hasonló további megoldások elvetése.

Az IMF-tárgyalásokkal Magyarország "időt nyerhet a hitelminősítőknél", és elképzelhető, hogy a hitelminősítők - ha szándékukban állt a magyar adósosztályzat rontása - ezt a döntésüket most halasztják - kommentálta a bejelentést Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője. Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza csütörtökön szintén azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartja a hitelminősítői döntések halasztását.

Az MNB is beszállna a tárgyalásokba

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) is az NGM-közleményből értesült a tárgyalásokról. A jegybank szerint "az IMF-fel történő bármely típusú együttműködés esetén az érintett ország kötelezettségét az adott ország jegybankja és kormánya közösen vállalja. Ennek megfelelően a következő időszakban zajló IMF-tárgyalásoknak az MNB részese kell legyen" - áll a közleményükben.

©

NGM: az új alapokhoz új együttműködés kell

"Az elmúlt másfél évben új alapokra helyeztük a magyar gazdaságot. Ehhez föl kellett számolnunk minden régi típusú együttműködést, amely korlátozta gazdasági önállóságunkat. Ezt sikeresen megvalósítottuk, elértük, hogy a magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától. Ezzel a megújulás korszaka lezárult, most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe kell vennünk" - olvasható az NGM közleményében.

"Az elmúlt másfél évben Magyarország gazdaságát megújítottuk. A megújulás időszakában az volt a lényeg, hogy szabad kezünk legyen és a magyar érdekek szerint rendezzük be Magyarországot. Ehhez távol kellett tartanunk magunkat mindenfajta befolyástól, tehát föl kellett számolnunk azokat a régi típusú együttműködéseket, amelyek korlátozták gazdasági önállóságunkat. Így sikerült a gazdaságot saját lábra állítani, elértük, hogy a piacról finanszírozzuk magunkat, ezzel jelentősen megnőtt a mozgásterünk. Ennek eredményei ma már kézzelfoghatóak."

Az NGM szerint a munkát terhelő adók csökkentek, a nyugdíjasok megtakarításai megmenekültek "a spekulánsok támadásaitól", Európában szinte egyedülálló módon csökkent az államadósság, stabilizálódott a költségvetés. Az ország 2004-es EU-csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet. Erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes - teszi hozzá az NGM.

A 2010-ben a GDP közel 82 százalékára rúgó államadósság akkori árfolyamon számolva mára 74 százalékra csökkent, a GDP 1,4 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva - sorolja tovább a tárca. A közlemény szerint "sikerült tehát véghezvinnünk az elmúlt másfél évben, hogy csak a magunk érdekeit érvényesítsük, másokhoz ne kelljen alkalmazkodnunk. Így ma már új együttműködéseinket új alapokról építhetjük föl a saját érdekeink érvényesítésével".

A bankszövetség örül, a Jobbik ígéretszegésről beszél

A Magyar Bankszövetség üdvözli a kormány és az IMF új együttműködését, és mélységesen egyetért azzal, hogy a befektetői biztonság növelése nélkülözhetetlen a gazdasági növekedés beindításához - közölte Patai Mihály, a szervezet elnöke csütörtökön.

A közlemény szerint "a szövetség vezető testülete a készenléti megállapodást a mai gazdasági környezetben nemcsak szükséges, de feltétlenül hasznos lépésként is értékeli, amely a kormány független, felelős és együttműködő gazdaságpolitikájának rendkívül fontos elemeként adhat segítséget a következő időszak stabilitásához, fejlődéséhez".

A Jobbik értékelése szerint a kormány valószínűleg egy új, készenléti hitelkeret-megállapodást köt az IMF-el, vagyis "az eddigi ígéreteit megszegve, kudarcos gazdaságpolitikájának köszönhetően visszakuncsorgott az IMF-hez és ismét a valutaalap kegyeit keresi" - nyilatkozta Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Az LMP szerint miután az utóbbi napokban látszott, hogy a magyar gazdaság nagyon súlyos helyzetben van, végre Orbán Viktor miniszterelnök is belátta, hogy egy országgal nem lehet hazárdjátékot játszani. Vágó Gábor, a párt szóvivője szerint az LMP is kíváncsi a tárgyalás pontos részleteire. Hozzátette, Matolcsy Györgynek, aki a "kiszámíthatatlanság és a bóvli szimbóluma" viszont távoznia kell, mert az ő gazdaságpolitikája miatt került ilyen állapotba a forint.

Az IMF nem kapott felkérést

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem kapott felkérést Magyarország részéről arra, hogy tárgyalások induljanak az alap által támogatott programról. Az IMF-delegáció jelenleg a rendes éves felülvizsgálati tevékenységét végzi, nem "tárgyaló misszión" vesz részt - közölte a Reuters az IMF közleményére hivatkozva.

Financial Times szerint a mai bejelentést több helyen is kételkedés fogadta, amelyet csak felerősített a Magyar Nemzeti Bank bejelentése, amely szerint a tárgyalásokból nem lehet kihagyni a jegybankot - és hogy az MNB is a minisztériumi közleményből értesült a tárgyalásokról. "Attól tartok, ez csak a szóbeli piaci beavatkozás egy formája, alap nélkül, főképp, hogy az MNB azt mondta, nem tudtak róla" - idézi az írás a Nomura elemzőjét, Peter Attard Montaltót.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hogyan segíthetik egymást a nők? Múltbéli minták a jövő munkahelyein

Hogyan segíthetik egymást a nők? Múltbéli minták a jövő munkahelyein

Velence a korrupció miatt úszott, most meg nem örülnek a szelfiknek

Velence a korrupció miatt úszott, most meg nem örülnek a szelfiknek

Egyetlen hajszálból kimutatható, érint-e valakit a skizofrénia

Egyetlen hajszálból kimutatható, érint-e valakit a skizofrénia

Indulhat a mémgyár? Titokban új alkalmazást készített a Facebook

Indulhat a mémgyár? Titokban új alkalmazást készített a Facebook

"66 évesen nem fogok nekiállni zsarolni" – kamerák előtt is megszólalt a Borkai-zsarolás gyanúsítottja

"66 évesen nem fogok nekiállni zsarolni" – kamerák előtt is megszólalt a Borkai-zsarolás gyanúsítottja

Goán lesz a Drakulics elvtárs nemzetközi premierje

Goán lesz a Drakulics elvtárs nemzetközi premierje