szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre több a kérdőjel Baji Csaba körül: a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. mai vezérigazgatója nemcsak az állami cég milliárdos vagyonvesztéséért részben felelőssé tehető spanyol vállalkozásnak adott korábban milliós tanácsokat, de magáncége - a B.Cs. Kontroll Zrt. - is busás jövedelemhez jutott 2006 és 2010 között - írja a Népszava.

Nem mond le az LMP felszólítására Baji Csaba, az állami energiacég, az MVM Zrt. vezérigazgatója, bár a párt sürgeti, hogy Baji Csaba elmúlt évekbeli tevékenységét is vizsgálja meg egy parlamenti eseti bizottság az egyre terebélyesedő MVM-botrány ügyében.

Az LMP az atlatszo.hu tényfeltáró portál információira alapozva vizsgálná az MVM és Baji ügyleteit. A honlap ugyanis közzétette: Baji Csaba cége, a B. Cs. Kontroll Zrt., amely tavaly június óta S. Cont. Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt. néven fut, 2007 és 2010 között havi 4000 eurót, vagyis több mint egymillió forintot számlázhatott a spanyol Puerto 2006 s.r.l. nevű vállalatnak. Ez utóbbi vállalkozást a nyomozók az MVM korábbi, milliárdos vagyonvesztését vizsgáló eljárásába is bevonták és mintegy 115 millió forint veszteséget "írnak" a számlájára - írja a Népszava.

A vitatott offshore-ügyletek miatt jelenleg Kocsis István volt MVM-vezér és Szász András, a vállalat volt főtanácsadója is gyanúsítottja a károkozási ügynek, a Puerto s.r.l. pedig Szászhoz köthető. Az atlatszo.hu azt is felfedezte, hogy Baji tanácsadói megbízásainak teljesítésigazolásait egy olyan bécsi címre állították ki, amely azonos az MVM offshore-ügyeiben szintén több szálon érintett Meinl Bank AG címével. A hírek szerint Szász András érdekeltségébe tartozott a Cipruson bejegyzett Aquifex Ltd. Is, amely az MVM-mel - a Meinl Bank AG bevonása mellett - kötött 2007-es befektetői szerződés értelmében az úgynevezett "energianád-program" megvalósítására 6,35 millió euróhoz jutott az állami energiavállalattól, ám a bioenergetikai projektből végül nem lett semmi.

Baji Csaba
©

Baji - az első-, és a jelenlegi Orbán-kormány "főenergetikusa" - nem reagált a korábbi tevékenységét firtató első hírekre, az MVM is csak múlt vasárnap tett közzé éles hangú kommünikét. Az MVM anélkül, hogy cáfolta volna Baji milliós megbízását, "alaptalan vádaskodással" és vezetőjének "pártpolitikai célokra" történő felhasználásával reagált. Hozzátették: az atomenergia ellen fellépő ökopárt "nem riad vissza" az elnök-vezérigazgató "lejáratásától, rágalmazásától sem". Az MVM tudatta továbbá, hogy Baji - aki egyébként az első Orbán-kormány idején a Paksi Atomerőmű vezetője volt -, évtizedes energetikai-, és stratégiai szakember, aki "számos hazai és regionális tanácsadói megbízásnak tett eleget karrierje során."

Az atlatszo.hu egy újabb, hasonló tanácsadói megbízást is nyilvánosságra hozott, amelyet az MVM kötött Baji családi cégével, az említett B.Cs. Kontroll Zrt.-vel. A portál iratai szerint a spanyol céghez hasonlóan az MVM-nek is havi egymillió forintért - plusz áfa, plusz százezer forint költségtérítés - adott tanácsokat Baji 2006 és 2010 között. Az MVM és a B.Cs. Kontroll közötti szerződést az állami energiacég Kocsis István vezérigazgatósága alatt kötötte, utóda, Mártha Imre idején pedig meghosszabbították a megállapodást.

Az atlatszo.hu összegzése szerint tehát az MVM-től közvetlenül és a Puerto s.r.l. cégen keresztül havi kétmillió forinttal gazdagodott az elmúlt években Baji - a két megbízás alapján összesen csaknem 80 millió forinttal. A cégbírósági adatok szerint a B.Cs. Kontroll 2008-ban 45, 2009-ben pedig 46 millió forintos árbevételt produkált, a Baji-cég teljes bevételének tehát jelentős részét tette ki az MVM-től és az MVM számára veszteséges üzleti kapcsolatot jelentő spanyol cégtől kapott "mellékes". Az viszont még mindig nem derült ki - emlékeztetett a tényfeltáró portál -, hogy történt-e bármiféle teljesítés Baji családi cége részéről akár az MVM, akár az MVM által perelt, a Nemzeti Nyomozó Iroda által vizsgált offshore cég felé.

Simicska Lajos 1999-ben
©

A jobboldal gazdasági hátországához sorolt Baji több szálon is kapcsolódik a Simicska Lajos-Nyerges Zsolt pároshoz, 2001-ben ugyanis az első Orbán-kormány idején a kabinet menesztette a korábban általa kinevezett vezérigazgatót a Paksi Atomerőmű éléről és helyére az akkor mindössze 36 éves közgazdász Bajit nevezte ki.

Mint arra a Magyar Narancs cikke korábban felhívta a figyelmet: Bajival a vállalat vezetésébe különböző szálakon a szolnoki Axon-csoporthoz kötődő személyek kerültek, az új paksi vezérigazgató 2001 közepéig maga is az Axon Lízing és Pénzügyi Rt. felügyelőbizottsági (fb) tagja volt. Nyerges Zsolt ügyvéd pedig az Orbán-kormány akkori államtitkára, Várhegyi Attila büntetőperében vesztegetéssel vádolt Kun Zoltán Axon-vezérigazgató védőjeként is ismert.

Baji Csaba 2008 és 2010 között az E-OS Energiakereskedő Zrt. vezetői posztját is betöltötte, ennek a cégnek pedig egy ideig tulajdonosa volt az az ENERGY SWISS Invest AG nevű cég, amely ugyanarra a svájci kisvárosi címre - Zollikon, Alte Landstrasse 40. - volt bejegyezve, ahová korábban Nyerges Zsolt és Simicska Lajos közös - már megszüntetett - cége is. Ugyanezen a svájci címen számos más magyar kötődésű céget is bejegyeztek, érdekes módon kivétel nélkül a Fideszhez kötődő vállalkozásokat. Az E-OS később tulajdonost váltott, ma már a Közgép Zrt. a fő tulajdonosa, amelynek elnöke nyár óta Nyerges.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Havazással és faggyal folytatódik a hét

Havazással és faggyal folytatódik a hét

Benjámin Netanjahu is karanténba került

Benjámin Netanjahu is karanténba került

Kacsamozgás, kisiskolás jelmez és kemény rock and roll immár 65 éve: szülinapos Angus Young

Kacsamozgás, kisiskolás jelmez és kemény rock and roll immár 65 éve: szülinapos Angus Young