szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az OTP 35,165 milliárd forint adózott eredményt könyvelt el a harmadik negyedévben.

Az OTP Bank 35,165 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, ez 6 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél, viszont 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat.

A bankcsoport pénteken közzétett, a nemzetközi IFRS szabvány szerinti gyorsjelentésében javuló nettó kamateredményről, díj- és jutalékbevételről, stabil leánybanki eredmény hozzájárulásról, kiváló tőkehelyzetről és erős likviditásról számolt be. Mindezek hatását azonban rontotta, hogy az előző negyedévhez képest 7 milliárd forinttal több társasági adót fizetett az OTP, és a végtörlesztések is kedvezőtlenül hatottak az eredmény alakulására. 

A csoport 62,252 milliárd forint adózás előtti nyeresége a harmadik negyedévben 9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, és 31 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

A jelentés szerint a harmadik negyedévben 1.736 fő jelezte végtörlesztési igényét, összesen 9,3 milliárd forintnyi hitelállományra. Ennek várható negatív eredményhatása 1,9 milliárd forint. Az eddig tapasztaltak alapján az OTP az év végéig az ügyfelek 20 százalékánál számít végtörlesztési igényre, ami 197 milliárd forintos hitelállományt érinthet, és 39,5 milliárd forint veszteséget okozhat a banknak.

A csoport adózás előtti eredménye a harmadik negyedévben 9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest és elérte a 62,252 milliárd forintot, az első kilenc hónapban 170,818 milliárd forintot tett ki, 10 százalékkal volt többet az egy évvel korábbinál. A bankcsoport mérlegfőösszege az időszak végén 9.902 milliárd forint volt, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig egy százalékkal csökkent.

Az árfolyamszűrt bruttó hitelállomány az előző negyedévhez képest egy százalékkal bővült, a betétek hasonló mértékben csökkentek a harmadik negyedévben, a „nettó hitel/(betét+lakossági kötvény)” mutató 105 százalék.

Éves szinten az árfolyamszűrt hitelállomány a legnagyobb mértékben Oroszországban bővült (+31 százalék), Romániában 6, míg Bulgáriában 2 százalékkal nőtt a hitelvolumen. Nagyobb mértékű csökkenés Szerbiában, Montenegróban és a magyar autófinanszírozásban (Merkantil Csoport) következett be (13, 9, illetve 12 százalékkal. A többi piacot kisebb mértékű visszaesés jellemezte.

A hitelportfólió minőségének romlása a harmadik negyedévben korrigáltan 59,339 milliárd forint kockázati költség céltartalék képzést eredményezett, ami éves szinten egy százalék csökkenést jelent. A kilenc havi kockázati költség céltartalék (166,504 milliárd forint) a bázisidőszakhoz képest 17 százalékkal mérséklődött. Az árfolyamszűrt problémás hitel-képződés a menedzsment várakozásának megfelelően csökkent az előző negyedévhez képest, 49 milliárd forintos értéke két év óta a legalacsonyabb. 

Az OTP Csoport IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutatója az előző negyedévi 18,1 százalékról 17,5 százalékra csökkent, az elsődleges tőke (Tier1 ráta) nagysága 1,1 százalékponttal 14,1 százalékra esett vissza. Az OTP Bank részvényei a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön 3.095 forinton zártak, 185 forinttal, 6,36 százalékkal drágábban az előző napinál, s forgalma elérte a 12,4 milliárd forintot. Az elmúlt egy évben a bankpapír legalacsonyabb árfolyama 2.680, a legmagasabb 6.475 forint volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

Kellemetlen meglepetés: iPhone 12-t rendelt, almás joghurtot kapott

300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott

300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott