szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Át kell írni a jövő évi költségvetést, ezért szombaton Orbán Viktor egyeztet Matolcsy Györggyel és a gazdasági ügyekért felelős többi kormánytaggal - ezt maga a miniszterelnök jelentette be Brüsszelben. Orbán szerint túl kell élni a 2012-es évet, de a 2013-as év már jó lehet.

"Túl kell élni a 2012-es évet, de 2013 jó év lehet, sokkal könnyebb. Teljesen át kell dolgozni a költségvetést, ez egy komoly újratervezés lesz" - jelentette be Orbán Viktor az EU-csúcs eredményeit záró sajtótájékoztatóján. "Úgy hívják a GPS-en, hogy újratervezés, újra kell fogalmazni a pénzügyi terveinket" - mondta Orbán, hozzátéve, hogy az eurózóna vártnál lassabb növekedése miatt van erre szükség, ennek ellenére úgy vélekedett, “a büdzsé jó állapotban van, noha a növekedési terveket lejjebb kell vinni”.

A keretek már adottak

Szombaton emiatt egyeztetést kezdeményezett a nemzetgazdasági miniszter és a gazdasági ügyekért felelős többi kormánytag részvételével. Matolcsynak és a kormányfőnek nagyon gyorsnak kell lennie, hiszen kedden már a módosító javaslatokról kell szavazniuk, tíz nap múlva pedig a zárószavazás következik. Egyelőre csak a büdzsé főszámait vésték kőbe múlt hét kedden. Eszerint a bevétel 14 323,6 milliárd, a kiadás 14 899,8 milliárd, míg a hiány 576,1 milliárd forint lesz. A nyugdíjalap bevétele és kiadása is 2749,6 milliárd forint lesz, az egészségbiztosítási alap bevétele 1700,1 milliárd, a kiadása pedig 1735,4 milliárd, míg a hiánya 35,3 milliárd forint lesz 2012-ben. Ezeken a számokon a kormány már nem tud változtatni, így e kereteken belül kell kitalálni Orbánnak a módosítást.

©

Pedig a büdzsé átírása nem az EU-csúcs közben pattanhatott ki Orbán fejéből, hiszen Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár az InfoRádiónak szerdán mondta: mivel 268 forintos euróárfolyamon számoltak, át kell írni a jövő évi büdzsét. Igaz, szakértők a költségvetési tervezet benyújtása után is jelezték, hogy nem tarthatóak a számok, legutóbb pedig a közgazdászokkal való egyeztetésen hívták fel a kormány figyelmét arra, hogy az eredetileg tervezett másfél százalékos növekedés a német előrejelzések miatt tarthatatlan.

Matolcsy György már akkor utalt arra, hogy fél-egy százalék közötti sávba viszik le az eredeti terveket. A nemzetgazdasági miniszter konkrét számokat akkor nem mondott, csak utalt arra, hogy a Nemzeti Növekedési Tervben hozzák nyilvánosságra. A Matolcsy által írt dokumentumban azonban egyetlen szám sem szerepelt, legfeljebb annyi, hogy a következő években milyen stratégiai városokra, iparágakra számít a kormány.

Nemmel szavazott Orbán

Az EU-csúcsot Orbán Magyarország szempontjából sikeresnek minősítette. Az eurózóna jövőjéről úgy vélekedett, új, izgalmas szakaszba lépett az eurózóna, noha az eredetileg tervezett huszonhetes körben történő megállapodás végül nem jött össze. A miniszterelnök szerint azonban az az igazi kérdés, mennyire szolgálja az érdekünket, hogy az euró válsága megoldódjon. Ez szerinte alapvető fontosságú, hiszen visszafogja a magyar gazdaság növekedését. Orbán ezúttal sem tudott szabadulni a közgazdászok által több fórumon cáfolt "a spekulánsok támadásának kereszttüzében állunk" fikciójától.

©

Kérdésre válaszolva elmondta, amikor pénteken hajnalban megkérdezték, aláírná-e csatlakozását a 17-ek paktumához, nemmel felelt. Szerinte a paktum olyan jogokat adna át az eurózóna vezetőinek, amely mély és súlyos szuverenitási kérdéseket vet fel, ezért azt a magyar parlament elé kell vinnie. Az Országházra és szakbizottságaira váró vita a miniszterelnök szerint hosszú idő után először EU-s témában mély és szakmailag tartalmas lesz.

Arra is kitért, a legnagyobb megválaszolandó kérdés arról szól, vajon az új paktum aláírása vagy csak az euró bevezetése nyomán lennének azok érvényesek a jelenleg a közös valutát nem használó államok esetében. Ehhez azonban Orbán szerint mindenekelőtt a 17 euróországnak kell tisztáznia a részleteket 2012. márciusig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Visszafogja magát a Jaguar Land Rover

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt

A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW

A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW