szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) országos tisztújítást tartott, a köztestület új elnökévé a korábbi alelnököt, Hankó Zoltánt választották.

Az MGYK hétfőn közölte az MTI-vel, hogy a kamarai törvényben előírt határidőn belül, szombaton tartott országos tisztújító küldöttközgyűlésén az elnöki posztért hárman indultak, Hankó Zoltán, Hetényi László és Samu Antal, a negyedik jelölt, Dinya Mariann korábban jelezte visszalépését. Szombaton Hetényi László is visszalépett, mondván: megválasztott budapesti elnökként vannak feladatai.

A jelen lévő küldöttek 74,5 százalékának szavazatával a küldöttközgyűlés Hankó Zoltánt választotta a kamara elnökévé. A korábbi elnököt, Horváth Tamást nem jelölték a tisztségre. Mint írták, a 213 országos küldött közül 167-en vettek részt a közgyűlésen. 

Döntöttek arról is, hogy  kamarai tagdíj nem változik, évi 48 ezer forint lesz. A havi nettó 12 millió forintnál alacsonyabb forgalmú gyógyszertárak kedvezménye 25 százalék, az alkalmazott gyógyszerészek tagdíjkedvezménye 50 százalék, a nem egészségügyi tevékenységet folytató aktív gyógyszerészeké (önkéntes tagok) 75 százalék, a jogfenntartói tagdíj pedig 3600 forint lesz évente - olvasható a kamara közleményében.

Az egészségügyi dolgozók kötelező kamarai tagságát az Országgyűlés által március elején elfogadott egészségügyi "salátatörvény" állította vissza. Eszerint minden egészségügyi dolgozó csak akkor végezhet Magyarországon egészségügyi tevékenységet, ha szakmai köztestületének tagja. A törvény értelmében a köztestületeknek meg kellett újulniuk, új alapszabályt, illetve etikai kódexet kellett elfogadniuk, az év végéig pedig teljes tisztújítást kell tartaniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!