szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A dohánytermékek jövedéki adójának növelése is szerepel a kormány tervei között amellett, hogy a költségvetés tartalékaihoz is hozzányúlnának– tudta meg a hvg.hu. Matolcsy György gazdasági miniszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta lapunk értesülését.

Vagy a költségvetés általános tartalékait, vagy zárolások formájában a minisztériumok fejezeti tartalékait növelik, vagy jön a „költségvetési fejezeteken belüli maszatolás” – mondta egy nappal a szerdai kormányülés előtt egy a döntéshozatalra ráálátó befolyásos fideszes politikus a hvg.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy a kabinet milyen módon igyekszik majd a realitásokhoz igazítani a 2012-es büdzsé tervezetét a végszavazás előtt.

Orbán Viktor múlt pénteken jelentette be, hogy az euróárfolyam változása és az euróválság miatt át kell írni a költségvetést. A kormányfő a hétvégi tévéinterjúja arról beszélt, a korábbi 1,5 százalék helyett legfeljebb 0,5 százalék lehet a magyar GDP bővülése jövőre, igaz, a gazdasági elemzők és a piac már régen az ambíciók mérséklését várták. A kormányfő beszélt a költségvetés újratervezésének szükségességéről, már csak azért is, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium eredetileg 268 forintos forint-euró árfolyamon számolt, miközben az árfolyam már stabilan 300 forint fölött áll, és jövőre sem várható jelentős erősödés, ezen kívül egy százaléknyi GDP-változás a növekedési oldalon a kormány számításai szerint is körülbelül 120-150 milliárd forinttal csökkenti a bevételeket.

Újratervezés

Hétfőn már arról beszélt a parlamentben a miniszterelnök, hogy nem fogják módosítani a büdzsé főszámait, de azt sem kormányzati, sem fideszes forrásaink nem tudták megmondani, hogy hogyan képzeli a kormányfő az újratervezést. Például, ha a főszámokat is újranyitnák, törvényi kötelessége lenne a kabinetnek az egész költségvetési vitát újrakezdeni, így év végéig már csak akkor lenne új büdzsé, ha a két ünnep között rendkívüli üléseket tartana a parlament. (Emiatt – mint megtudtuk – még az is felmerült, hogy idén nem is lesz új költségvetés, hanem csak január elején fogadják el, de ez hamar lekerült a napirendről.)

Matolcsy György magánya: a miniszternek szerdára terveket kell prezentálnia
©

Egy magas rangú kormányzati forrásunk ugyanakkor hétfő este még arról beszélt, egyelőre senki nem tudja, mikor áll elő a Nemzetgazdasági Minisztérium a konkrét tervekkel. Szerdán tart ugyan ülést a kormány, de ennek napirendjén eredetileg csak egy ünnepi megemlékezés szerepelt Sopronban, a trianoni határmódosítás utáni népszavazás évfordulóján. Matolcsy György azonban megkapta az ukázt, hogy legalább előzetes terveket mindenképpen prezentálnia kell a kiigazítást illetően.

A tartalékok tartaléka

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedd délután az MTI-vel azt közölte, hogy a kormány a jövő évi 300 milliárd forintos tartalék felhasználásával, valamint bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések kombinációjával kezeli az alacsonyabb növekedés és gyengébb forintárfolyam miatti eltérést a büdzsében. Ez megerősíti a hvg.hu hétfői értesülését, amely szerint a kiigazítás egy részét, mintegy 100 milliárd forintot, a tartalékból teremtené elő a nemzetgazdasági tárca. Ezen kívül még lenne legalább 200 milliárd forint szabad tartalék, de ezekhez nem nyúlhat a kormány, mert egy elfogadott módosító javaslattal 2012 szeptemberéig kitolta a felhasználását.

Az eszközök között szerepel ugyanakkor a bevételek növelése is – információink szerint elsődlegesen a jövedéki adó, ezen belül is a dohányra kivetett terhek további növelése merült fel. Már idézett fideszes forrásunk szerint ugyanakkor sokan a pártban is vitatják ennek célszerűségét, hiszen ez az adófajta már idén is emelkedett, és jövőre is fog, így kérdés, nem „billen-e át” azon a ponton, amikor olyan forgalmat ér el a feketepiac mértéke, ami inkább csökkenti a költségvetés bevételeit. A hvg.hu megkérdezte a parlamentben Matolcsy Györgyöt is az adóemelésről, de a miniszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt.

Az biztos, hogy a teljes apparátust lefoglalja a tervezés, „mindenki ezen dolgozik a kormányban, de még a frakcióban is”, ezért a hétfő este elmaradt frakcióülést sem tartják meg szerdán a választójogi törvényről, amihez Kövér László házelnök nyújtott be módosítást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Költségvetés: nem elég a kiigazítás, maradnak a válságadók

Valószínűleg nem elegendő a jövő évre betervezett költségvetési kiigazítás – derült ki a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest által szervezett háttérbeszélgetésen. Az önkéntesként dolgozó közgazdászok számítása szerint nagyjából épp akkora összeg hiányozhat, ami a válságadók további fenntartását szükségessé teszi.

hvg.hu Gazdaság

Orbán kiigazítása három részből állna

A kormány újabb kiigazítása a legújabb részletek szerint három elemből állna: a tartalékok egy részének felhasználásából, óvatos bevételnövelésből és az idén bejáratott zárolásból.

hvg.hu Gazdaság

Nem kívánságműsor, kit küld az IMF

Matolcsy György lecseréltette volna az IMF-es tárgyalópartnerét, de végül őt állították félre. Mától Budapesten tartózkodik az EU-IMF-delegáció: megnéztük, mitől informális ez a találkozó.

hvg.hu Gazdaság

Orbán nagy átalakításából 120 milliárd maradhat

Nem kevés bizonytalanságot okozott a képviselőknek és az apparátusnak Orbán EU-csúcsot követő kijelentése, miszerint a költségvetést külső okokból teljesen át kell dolgozni. A jövő évi büdzsé parlamenti előkészítésének jelenlegi fázisában ugyanis már rendkívül nehéz beavatkozni az eljárás menetébe anélkül, hogy ne kelljen új költségvetést írni. Úgy tűnik, a kormány elvágta a gordiuszi csomót. Megoldása most sem szépségdíjas.

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Áthajtott a piroson, majd a nagykörúti villamossínen haladt tovább egy Lamborghini – videó

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után