szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi szállodák az idén októberben a közép-kelet-európai országokhoz képest közepes teljesítményt nyújtottak - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérésére hivatkozva a szakmai szövetség tájékoztatása szerint a magyarországi szállodák a 67,6 százalékos szobafoglaltsággal a 3. helyet, a 60,3 euró nettó átlag szobaárral az 5. helyet, a 40,7 euró nettó egy kiadható szobára jutó nettó árbevétellel (revpar) a 4. helyet érték el a vizsgált 5 - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia -  közép-kelet-európai ország között.

Az STR riport szerint 2011 októberében Magyarországon a szállodák iránti külföldi kereslet lényegesen erősebb, a belföldi kereslet kissé gyengébb volt az év első 9 hónapjában jelentkezőhöz képest.

A szövetség rámutat arra, hogy a belföldi kereslet alakulásában jelentős szerepet betöltő üdülési csekket 2011. szeptember 30-cal megszüntették. Az idén január-szeptember hónapokban összesen 30 milliárd forint értékben adtak el üdülési csekket, ami 35 százalékkal kevesebb a bázisnál. Az értékesített üdülési csekkekből 11,34 milliárd forint értékben váltottak be szállodákban, ami 21 százalékos csökkenést jelent 2010 hasonló időszakához képest.

Az üdülési csekk kiváltását célzó SZÉP-kártya bevezetését az OTP mellett a K&H Bank és az MKB is megkezdte. A szövetség adatai szerint néhány ezerre tehető az eddig kibocsátott SZÉP-kártyák száma, így az általuk generált forgalom egyelőre nem érzékelhető.

A hazai szállodákban 2011. január-október között a vendégéjszakák számának 6 százalékos emelkedése, a szobafoglaltság kismértékű javulása ellenére a 14 228 forintos bruttó átlagár a tavalyi szinten maradt. Az ugyanebben az időszakban elért 6795 forint bruttó revpar 3,4 százalékkal magasabb a múlt évinél.

Országos szinten 2011. január-október között a szállodák bruttó szobaárbevétele 103,26 milliárd forint volt, ami 5,9 százalékkal több a bázisnál. Ugyanakkor ez a bevétel 1,5 százalékkal elmarad a 2007 évitől.

Budapesten a szállodák teljesítménye 2011. január-október között az országos átlagot meghaladó mértékben javult. A fővárosi szállodákban az átlagos szobafoglaltság 58,9 százalékos volt, ami 11,1 százalékponttal magasabb az országos átlagnál.

A felmérés szerint a budapesti szállodák bruttó szobaárbevétele 2011. január-október között 55 milliárd forint volt, 7,7 százalékkal több a bázisnál, ugyanakkor ez a bevétel 10,1 százalékkal kevesebb, mint a 2007 hasonló időszakában volt.

Budapest 2011 októberében az STR riportban szereplő 41 európai nagyváros között szobafoglaltságban a 31., nettó átlag szobaárban a 39., nettó revparban a 40. helyen végzett.

A balatoni régió szállodái 2011. január-október között 14,5 milliárd forint bruttó szobaárbevétele 1,5 százalékkal a 2010. évi, illetve 5,4 százalékkal a 2007. évi adat alatt volt.

A kereskedelmi szálláshelyeken megjelenő vendégéjszakák száma 2011. január-október között Dél-Alföldön 6 százalékkal, Észak-Magyarországon 5,5 százalékkal, Budapesten 3,3 százalékkal, a Közép-Dunántúlon 1,8 százalékkal, a Nyugat-Dunántúlon 1 százalékkal nőtt. Dél-Dunántúlon 20,1 százalékkal, a Balatonon 8,6 százalékkal, Észak-Alföldön 6,4 százalékkal, a Tisza-tónál 5,4 százalékkal csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól

Egy aranyos kislány mentheti meg a világot Godzillától és King Kongtól