Jelentős olajkincsre bukkant a norvég Statoil

Egy éven belül a második, ezúttal 200-300 millió hordó olaj-egyenértéknyi felfedezést jelentett be a norvég állami olajipari vállalat, a Statoil.

  • MTI MTI
Jelentős olajkincsre bukkant a norvég Statoil

A Statoil hétfői közlése szerint a nemrég felfedezett Skrugard kúttal, illetve az új lelőhellyel, a barents-tengeri Havis kúttal együtt 400-600 millió hordó olajegyenértékkel nőtt a társaság által kezelt olajkincs. A társaság reméli, hogy az évtized végéig megkezdődhet a kitermelés. A felfedezést 50 százalékban a Statoil, 30 százalékban az olasz Eni és 20 százalékban a norvég Petoro jegyzi.

John Olaisen, az oslói Carnegie elemzője kiemelte: "a felfedezés segíthet a Statoilnak, hogy teljesítse 2020. évi termelési célját". Korábban a társaság bejelentette: a 2010. évi szinthez képest mintegy harmadával, napi 2,5 millió hordóra növelné 2020-ban a kitermelését.

Elemzők szerint a két olajmező együttesen napi 100 ezer hordós kitermelési kapacitást hozhat. Az északi-tengeri olajtermelő vidéken 2001 óta csökken a kitermelés, elsősorban a felfedezések ritkulása miatt.  Az elmúlt évben azonban több nagyobb bejelentés is volt: az áprilisi Skrugard mellett a svéd Lundin két északi-tengeri mezőt fedezett fel tavaly, az Aldous és Avaldsnes tárolókat,  amelyek együttesen 3,3 milliárd hordónyi olajegyenértéket tartalmazhatnak. A Statoil papírjaival hétfő délelőtt 0,71 százalékos pluszban, 156,70 norvég koronán kereskedtek az oslói tőzsdén.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Nem félünk eléggé

Drámaian nő a kibertámadások gyakorisága és súlyossága. Lépni kell! Nem csak a józan üzleti megfontolás, hanem a jogszabályoknak való megfelelés érdekében is.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.