szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság a héten hivatalosan is felszólítja a magyar kormányt arra, hogy hagyjon fel a jegybank függetlenségének veszélyeztetésével - idézi a Financial Times (FT) írását a Napi Gazdaság. Az FT szerint az Európai Bizottság kedden küldi el a levelét, és ez lesz az első lépése a Magyarország ellen induló szabályszegési eljárásnak.

Brüsszel a következő napokban formálisan is megdorgálja Magyarországot azért, mert álláspontja szerint a magyar kormány a jegybank függetlenségének veszélyeztetésével megsérti az uniós jogot - írja a Financial Times (FT). Ez lesz az első lépése a felek közötti jogi csatározásnak, aminek döntő hatása lesz az országnak nyújtandó nemzetközi segítségre - idézi a cikket a Napi Gazdaság.

Az Európai Bizottság világossá fogja tenni levelében, hogy ha Budapest nem változtat az új jogszabályon, akkor az Európai Bírósághoz fordul az ügyben. Az FT idéziOrbán Viktor miniszterelnök álláspontját is, amely szerint a központi bank működésének új szabályozása elengedhetetlen támasztéka a január 1-jén életbe lépett új alaptörvénynek.

Az Európai Parlament ülésterme
©

A magyar kormány ugyan, engedve az Európai Központi Bank (ECB) bírálatainak, módosított az eredeti törvényen, ám érvényben maradtak azok a rendelkezések, amelyek növelik a kormányfő szerepét a bank vezető tisztségviselőinek kinevezésében - emlékeztet az FT. Az MNB a magyar gazdaság stabilitását veszélyeztető jogszabályként írja le az új jegybanktörvényt - teszik hozzá.

A brüsszeli bizottság kedden küldi el a levelét, amely egyben első lépése lesz a Magyarország ellen induló szabályszegési eljárásnak. Ebben felsorolja kifogásait és határidőt ad a kormánynak, hogy tegyen eleget az unió kéréseinek. Ennek elmulasztása esetén számíthat jogi szankciókra.

Arról még nem született döntés, hogy az új bírósági törvényre, a bírók tömeges nyugdíjazására és az adatvédelmi jogszabályok módosítására is hasonló választ adjanak-e, vagy ezzel várjanak. Az FT tudomása szerint erről ma döntenek a brüsszeli tisztviselők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!