szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hitelkiváltó kölcsönök már csak a devizahitelek forintalapú törlesztésére alkalmasak, végtörlesztésre nem – írja keddi számában a Világgazdaság. A magas kamatok miatt érdemes inkább a kibővített árfolyamrögzítést választani.

Bár harmincféle forintalapú lakossági jelzáloghitel van a magyar piacon, amelyek devizaalapú adósság kiváltására alkalmasak, nem használhatók végtörlesztésre – hivatkozik a BankRáció.hu adataira a Világgazdaság (VG). Ennek egyik oka, hogy a bankok már csak kivételes esetben fogadnak be kedvezményes előtörlesztésre vonatkozó hiteleket, másrészt a hónap végéig esélytelen, hogy el tudnák bírálni őket. Ez a folyamat ugyanis általában egy-két hónapot vesz igénybe, ráadásul ez az időszak az utóbbi hónapokban az igények feltorlódása miatt meghosszabbodott.

Az adósok a hitelkiváltó kölcsönöket használhatják arra, hogy a devizahitelüket forintalapúra váltsák, jegyzi meg a gazdasági napilap, azonban ez nem éri meg, mert az utóbbi két hónapban nagyon megemelkedtek ennek költségei. Két hónap alatt a tíz legalacsonyabb teljes hiteldíjmutatójú, 6 millió forintos összegű, 20 éves futamidejű végtörlesztési kölcsön átlagos terhe 10,31 százalékról 11,85-ra nőtt, derül ki a BankRácio.hu számításaiból.

Van azonban megoldás azok számára, akik kimaradnak a végtörlesztésből: élhetnek a kibővített árfolyamgát lehetőségével. Nekik a tőketartozást piaci árfolyamon kell majd megfizetniük, a kamattartozást azonban svájcifrank-alapú hitelnél 180, euróalapúnál 250, japánjen-alapúnál 2,5 forintos árfolyamon lehet törleszteniük - derül ki a VG cikkéből.

Jó hír, hogy ezzel a lépéssel 20-25 százalékkal csökkenhet egy átlagos hitel törlesztőrészlete, mert hosszabb ideig igényelhető, hosszabb ideig marad hatályban, és az árfolyamveszteség körülbelül a felét a bankok és a kormány állja – mondta a Világgazdaságnak Gergely Péter hitelszakértő. A megspórolt pénzt lakástakarékpénztárba érdemes tenni, így ugyanis évi 72 000 forint állami kamattámogatáshoz és kedvező kamatozású hitelhez lehet jutni.

A lap emlékeztet arra, hogy tavaly meglehetősen felemásra sikerült a devizaadósok megsegítése: a pénzügyi felügyelet adatai alapján december 31-ig 94 337 devizaalapú lakossági jelzáloghitelt törlesztettek piaci árfolyamon 642 milliárd forint, kedvezményes árfolyamon 468 milliárd forint értékben; ez 174 milliárd forint veszteséget jelent a hitelintézeteknek.

A Világgazdaság becslései szerint a végtörlesztők száma január végéig 120 ezerre nőhet, miközben nagyon mérsékelt volt az adósok érdeklődése a devizahitelek törlesztőrészleteinek fix árfolyamon történő átváltása iránt. A lap által megkérdezett kilenc, a magyar bankrendszer csaknem egészét lefedő bank mindössze 3760, különböző időpontban regisztrált árfolyam-rögzítési kérelemről számolt be. Az árfolyamrögzítést kérők száma így várhatóan 9000 fő alatt marad, és az érintettek egy százalékát sem teszi majd ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt