szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2017 közepéig fog tartani az új árfolyamvédelmi program, és összességében ugyanazokkal a feltételekkel lehet belépni, mint az árfolyamvédelem 1.0-ba - derül ki a parlament honlapjára felkerült törvénymódosítási javaslatból. Az első programba belépett adósokat június elsejétől egyoldalúan átléptetik a bankok az újba. A kamatkülönbözet kifizetésébe az állam is beszáll.

Matolcsy György pénteken délután benyújtotta az árfolyamvédelem második verziójáról szóló törvénymódosítást. A tervezetben olvasható rendelkezések megegyeznek az előzetes bejelentésekkel és a sajtóban kiszivárgott információkkal. Azok, akik svájci frank, euró- vagy japán jen-hitelt vettek fel 2012 végéig kezdeményezhetik bankjuknál az árfolyamvédelmi programba való belépést.

A programban 5 évig, legkésőbb 2017. június 30-ig rögzített árfolyamon törleszthetnek a deviza-jelzáloghitelesek és a lakáscélú lízingszerződéssel rendelkezők. A rögzített árfolyam svájci frank esetén 180, euró esetén 250, japán jen esetén 2,5 forint lesz.

A programba belépő adósok miután leadják a közjegyző által hitelesített tartozáselismerő nyilatkozatukat bankjuknak, a soron következő második esedékes törlesztéskor fizethetnek csökkentett törlesztőrészletet. A módosítások április elsején lépnek hatályba. Eszerint ha valaki áprilisban leadja a szükséges dokumentumokat és például hónap elején van a ttörlesztési napja, akkor a májusi törlesztéstől lesz kevesebb a törlesztőrészlete.

Az adósoknak jobb, az adófizetőknek drágább

Az új árfolyamvédelmi program elsősorban abban tér el a tavalyi első változattól, hogy a rögzített árfolyam feletti kamatrész felét átvállalja az állam, a másik felét pedig a bankok állják. Ez például egy 2007-ben 5 millió forint értékű, 20 éves futamidejű svájcifrank-hitel esetében közel 8 ezer forint elengedését jelenti. A könnyítések ugyanakkor az előzetes becslések szerint komoly, 150 milliárd forintos veszteséget jelenthet az államnak, és ugyanennyit a bankoknak az árfolyamvédelem időszaka alatt.

A rögzített árfolyam feletti tőkerészt sem kell kifizetnie az adósnak az árfolyamvédelem időszaka alatt, ez ugyanis egy forint gyűjtőszámlára kerül, ami a budapesti banközi kamattal kamatozik (ez jelenleg 7 százalék körül jár).

Összességében a könnyítés 25 százalék törlesztőrészlet-csökkenést eredményez a példában szereplő 5 millió forintos hitel esetében.

Árfolyamplafon és állami garancia

Ha az adós 90 napot meghaladó késedelembe esik, a bank felmondhatja a devizahitelt és a gyűjtőszámlahitelt. Ebben az esetben az államnak a gyűjtőszámlán felgyülemlett teljes összeget ki kell fizetnie a banknak.

A tervezet bevezet egy árfolyamplafont is (svájci frank esetén ez 270, euró esetén 340, japán jen esetén 3,3 forint). Amennyiben a törlesztési árfolyam efölé megy, az állam a plafont meghaladó törlesztési részt megtéríti a banknak. A tervezet alapján az adósoknak senkinek nem kell megfizetniük a plafon feletti részt, így hitelesekként nem kell aggódniuk, ha elszáll a forint (adófizetőkként viszont már annál inkább, hiszen ezzel a költségvetés kiadásai növekszenek).

Feltételek

A belépés feltétele, hogy az adósnak nem lehet 90 napot meghaladó elmaradása a törlesztéssel, nem állhat végrehajtás alatt a lakás, és az adós nem lehet fizetéskönnyítő programban sem. Ez csak a pénzintézetek fizetéskönnyítéseire vonatkozik, az árfolyamvédelem első verziójára nem. Az első árfolyamvédelmi programba belépett ügyfeleket a bankok június elsejével egyoldalúan átléptetik a program második verziójába, így rájuk is az új szabályok vonatkoznak majd. Ez  nem sok adós, mindössze pár ezren vették igénybe a lehetőséget, mert a későbbi terhek miatt nem érte meg a három évig tartó könnyítés.

A tervezet kitér arra, hogy részt vehet az is, aki az árfolyamvédelmi programba való belépéséig kilép a banki fizetéskönnyítő programból (ez az árfolyamvédelem tavalyi verziójában nem szerepelt). Az viszont a tavalyi verzióban is benne volt, hogy az adós lakása nem lehetett több 30 millió forintnál a hitelszerződés megkötésekor.

Az adós három év után kiléphet a programból.

Fájdalomdíj a közszolgáknak

A tervezetben megjelenik az is, hogy a közszférában dolgozók kérelmét soron kívül kell elbírálniuk a bankoknak. A közszolgák emellett a gyűjtőszámlahitelük ügyleti kamatát illetően kamattámogatásra lesznek jogosultak, amit kormányrendelet fog meghatározni.

A végtörlesztéssel kudarcot vallott közszolgák fájdalomdíja a korábbi bejelentésekkel összhangban az lesz, hogy ha jelentkeznek az árfolyamvédelmi programba, a kormány akkora vissza nem térítendő támogatást ad nekik, mintha már február 1-je óta az árfolyamvédelmi program új szabályai szerint törlesztettek volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elismerte az észt külügy, hogy egy diplomatájuk is ott volt az illegális brüsszeli partin

Elismerte az észt külügy, hogy egy diplomatájuk is ott volt az illegális brüsszeli partin

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba