szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenöt spanyol bank besorolásait rontotta, és a spanyol bankrendszer egészét is gyengébb országkockázati csoportba sorolta át hétfőn a Standard & Poor's, azzal összefüggésben, hogy a cég nemrégiben leminősítette Spanyolország szuverén adósi osztályzatát is az euróövezet kilenc tagállama esetében egyszerre végrehajtott tömeges osztályzatrontás keretében.

Az S&P hétfő este Londonban bejelentette, hogy nyilvántartásában az eddigi 4-es kockázati csoportból az 5-ösbe került át a spanyol bankszektor országkockázati megítélése (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA).

A Standard & Poor's által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betétkockázati és támogatási besorolásokkal, de rendszerint közvetett hatással van azokra.

A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es. A magyar bankrendszer BICRA-osztályzata 7-es a Standard & Poor's banki országkockázati besorolási módszertanában.

A spanyol bankrendszert érintő hétfői intézkedést az S&P a spanyol szuverén besorolás múlt havi rontása mellett azzal indokolta, hogy magas kockázatokat lát a rendszerszintű finanszírozásban, miután a spanyol bankok már a múlt év közepe óta - amikor a szuverén adósságválság intenzívebbé vált - csak korlátozott mértékben férnek hozzá a finanszírozási piacokhoz.

A Standard & Poor's közölte azt is, hogy megítélése szerint a spanyol bankok jövedelmezősége középtávon a történelmi visszatekintésű átlagszint alatt marad, tekintettel a magas hitelkockázati tartalékolásra. A cég szerint mindez ronthatja a spanyol bankrendszer versenyképességi dinamikáját.

A Standard & Poor's január közepén Spanyolországgal együtt összesen kilenc euróövezeti tagállamot minősített le, arra a véleményére hivatkozva, hogy az addig hozott válságintézkedések nem elégségesek a valutaunió pénzügyi problémáinak kezeléséhez. 

A hitelminősítő a januári tömeges osztályzatrontás keretében megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország "AAA" osztályzatát viszont megerősítette.

Spanyolország hosszú és rövid távú szuverén besorolása "AA mínusz/A-1 plusz"-ról "A/A-1"-re romlott, és az új osztályzatokra is további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes. A hosszú futamidejű spanyol államadós-osztályzatokat a Standard & Poor's két fokozattal rontotta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Kipróbáltuk az eddigi leglátványosabb Pókember-játékot, csak úgy hasít a PS5-ön

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7